Mus śliwkowy

Napjrostsze z najprostszych ! Nawet nie przypuszczałam, że może być takie dobre !

DeserymusPrzetwory

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 191 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg śliwek
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śliwki drylujemy, kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilkga godzin, aby śliwki puściły sok.
  • Następnie gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż śliwki zrobią się całkiem miękkie. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie miksujemy.
  • Jeśli konsystencja wydaje się nam za rzadka, to mus możemy jeszcze odparować bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: