murzyn

Murzyn

Ocena:

4.48 (159)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
Tradycyjny chlebek śląski pieczony na Wielkanoc znany jako murzyn lub szołder.

Składniki:

  • około 50 dag mąki pszennej
  • 30 dag mąki krupczatki
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 jaja
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml mleka
  • 10 dag masła
  • 1 łyzka soli (płaska!)
  • 1 kg kiełbasy śląskiej

Murzyn - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z łyżki mąki , odrobiny mleka i cukru przygotuj zaczyn o konsystencji gęstej śmietany
  • i pozostaw do wyrośnięcia. Makę przesiej do miski i ogrzej ją.
  • Dodaj jaja do mąki razem z zaczynem, dodaj łyżkę soli, śmietanę, mleko
  • i stopione i schłodzone masło.
  • Wyrób gładkie ciasto do chwili, aż zacznie odstawać od ręki.
  • Pozostaw w cieple do wyrośnięcia.
  • Ciasto podziel na tyle części ile masz kiełbasek, rozwałkuj je na placuszki.
  • Na każdy połóż umytą i osuszoną kiełbaskę, owiń ją ciastem.
  • Brzegi ponacinaj. po czym ułóż bułeczki na wysmarowanej blasze do wyrośnięcia.
  • Przed włożeniem do piekarnika posmaruj pędzelkiem zamoczonym w mleku.
  • Upiecz na złoty kolor w średnio nagrzanym piekarniku.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne