Owsianka à la crème brûlée

Chcecie zrobić sobie bardzo przyjemny poranek? Sięgnijcie po owsiankę pod chrupiącą skorupką.

Owsianka

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 160 głosów)

Kroki wykonania:

  • StockFood_mleko-owsiane-2 (2)-1.Płatki owsiane zalewamy mlekiem, wkładamy przeciętą wzdłuż laskę wanilii i gotujemy na średnim ogniu, aż płatki wchłoną płyn, a cała masa nabierze gęstości. Usuwamy laskę wanilii. Całość doprawiamy szczyptą soli i syropem klonowym, następnie miksujemy blenderem na gładki krem. Krem owsiankowy przelewamy do pucharków i studzimy.
  • StockFood-cukier-bialy-2.Przed podaniem wierzch deseru oprószamy cukrem trzcinowym i opiekamy za pomocą palnika cukierniczego, aby powstała karmelowa skorupka. Jeśli nie mamy palnika, krem umieszczamy w naczyniach żaroodpornych, oprószamy cukrem i wstawiamy na 5–10 min do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C, z włączoną funkcją górnej grzałki. Podajemy ze świeżymi owocami sezonowymi.
    Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Dieta ze smakiem".
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy