Mini drożdżówki z budyniem

Coś słodkiego do kawki:)

Deserybudynie

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 175 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdzy
  • Pół szklanki cukru
  • 10 dag margaryny
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 0,5 szkl mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • Szczypta soli
  • Ponadto:
  • 2 budynie
  • 0,7 litra mleka
  • Jajko do posmarowania

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę z solą przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i ostudzić. Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, margarynę, jajka, żółtko, cukier. Wymieszać składniki i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Ugotować budynie (w mniejszej ilości mleka niż na opakowaniu), schłodzić. Wyrośnięte ciasto podzielić mniej więcej na 2 części (w zależności jakiej wielkości mają być bułeczki), rozwałkować na prostokąt, posmarować budyniem
  • I zwinąć jak roladę. Pokroić w plastry ok. 2 cm. Plastry układać na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i piec na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy