Mięsna zupa grzybowa

Mięsna zupa grzybowa to sposób na wykorzystanie pasty grzybowej. Sycąca i kaloryczna idealnie sprawdzi się na zimniejsze dni. Spróbuj mięsnej zupy grzybowej.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Kawałek dobrej kiełbasy, np. obsuszanej jałowcowej
  • Kawałek boczku
  • Kilka ziemniaków
  • Słoik pasty grzybowej
  • 1 l bulionu lub wody
  • Do smaku: pieprz, sos sojowy
  • Do zabielenia: śmietana
  • Natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie

  1. Kiełbasę kroimy w plasterki. Boczek tniemy w kostkę. Wysmażamy na patelni i przekładamy do garnka.
  2. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i dodajemy pastę grzybową. Zalewamy ok. 1 l bulionu albo wody, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Ok. 1/3 zupy odlewamy i miksujemy blenderem na krem, z powrotem wlewamy do garnka.
  3. Mieszamy, przyprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym. Na koniec można zabielić śmietaną. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką lub koperkiem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Wskazówki

Zobacz: pasta grzybowa 

Grzyby
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze