Mięsna zupa grzybowa

Mięsna zupa grzybowa to sposób na wykorzystanie pasty grzybowej. Sycąca i kaloryczna idealnie sprawdzi się na zimniejsze dni. Spróbuj mięsnej zupy grzybowej.

dania mięsne

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 157 głosów)

Składniki:

  • Kawałek dobrej kiełbasy, np. obsuszanej jałowcowej
  • Kawałek boczku
  • Kilka ziemniaków
  • Słoik pasty grzybowej
  • 1 l bulionu lub wody
  • Do smaku: pieprz, sos sojowy
  • Do zabielenia: śmietana
  • Natka pietruszki lub koperek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kiełbasę kroimy w plasterki. Boczek tniemy w kostkę. Wysmażamy na patelni i przekładamy do garnka.
  • Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i dodajemy pastę grzybową. Zalewamy ok. 1 l bulionu albo wody, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Ok. 1/3 zupy odlewamy i miksujemy blenderem na krem, z powrotem wlewamy do garnka.
  • Mieszamy, przyprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym. Na koniec można zabielić śmietaną. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką lub koperkiem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Porady

Zobacz: pasta grzybowa 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy