Masa chałwowa do tortu

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Masa chałwowa do tortu to idealna propozycja dla miłośników słodkiej sezamowej chałwy. Krem jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a wypiek z nią wyjątkowo wykwintny. Dodatkowym atutem jest dodatek domowego budyniu, który przygotowany samodzielnie jest smaczniejszy i zdrowszy niż ten ze sklepowej półki. Masę możemy użyć także do innych wypieków czy deserów. Całość doskonale łączy się z owocami, zwłaszcza tymi kwaśnymi. Poniżej znajdziecie przepis na prostą masę chałwową do tortu. 

Składniki:

  • żółtko  2 szt.

  • mleko  250 ml

  • cukier  100 g

  • cukier waniliowy  5 g

  • mąka ziemniaczana  20 g

  • chałwa  200 g

  • masło  200 g

Masa chałwowa do tortu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Składniki: wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem. 

  • Krok 2:

    Budyń: 0,5 szklanki mleka i cukier przekładamy do garnka o grubym dnie i zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami, cukrem waniliowym oraz mąką ziemniaczaną, wlewamy, mieszając do gotującego się mleka z cukrem. Doprowadzamy do zagotowania i mieszając gotujemy ok. 30 sekund. Wierzch budyniu przykrywamy folią spożywczą, zapobiegnie to powstaniu kożucha. Pozostawiamy do ostygnięcia. 

  • Krok 3:

    Masa chałwowa do tortu: miękkie masło ucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu. Następnie w 3–4 porcjach dodajemy chałwę waniliową, krusząc ją palcami. Miksujemy do połączenia się składników. 

Porady

  • Przygotowując tort warto dodać do niego kwaśne owoce, np. porzeczki, żurawinę, cytrusy w postaci frużeliny, dżemu lub galaretki. Możemy jedną warstwę przełożyć lemon curdem, który świetnie przełamie słodycz chałwy lub np. z kremem kinder bueno.
  • Biszkopt do tortu pieczemy w tortownicy o średnicy ok. 22 cm i masy wystarczy na 2 przełożenia oraz pokrycie boków.
  • Przełożony tort warto włożyć do zamrażalnika na ok. 30 minut. W ten sposób łatwiej posmarujemy boki i górę ciasta – kawałki biszkoptu nie będą się kruszyć.
  • Jeśli tortu nie będą jadły dzieci, możemy blaty nasączyć mocną, zimną czarną herbatą z dodatkiem alkoholu.
  • Masa chałwowa do tortu doskonale sprawdzi się także w innych wypiekach, np. tartach, tartaletkach, muffinkach.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne