Tort Sachera

Przepis na oryginalny tort Sachera jest pilnie strzeżoną tajemnicą cukierników z wiedeńskiego hotelu Sacher. To czekoladowe "niebo w gębie" przełożone konfiturą morelową zachwyci każdego łasucha. Tort wiedeński jest prosty w przygotowaniu, a jednocześnie nadaje się na wyjątkowe okazje. Każdy zna tort Sachera – przepis, choć nie oryginalny, to bardzo podobny w smaku do ciasta, które możemy zjeść w Wiedniu.



 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

torty ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 157 głosów)


Kroki przygotowania:

  • masa-jajka-maslo 1.

    Połamaną czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Po łyżce cukru i masła odkładamy na polewę.
    Pozostałe masło miksujemy na puszystą masę z cukrem i esencją waniliową. Dalej ubijając, dodajemy żółtko, po żółtku.

  • masa-czekoladowa 2.

    Masę maślaną mieszamy z przestudzoną czekoladą, wsypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli. Dokładnie miksujemy na gładkie ciasto.

  • ubijanie 3.

    Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce do masy czekoladowej, delikatnie mieszając.

  • tort-sachera-pieczenie 4.

    Tortownicę (24 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Nakładamy masę czekoladową, wyrównujemy. Pieczemy 40–50 min w temp. 180°C.

  • tort-sachera-przepis 5.

    Konfiturę morelową podgrzewamy z sokiem z cytryny, przecieramy przez sito. Wystudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy, przecinamy na dwie części jednakowej grubości, przekładamy konfiturą. Wierzch i boki tortu także smarujemy cienką warstwą konfitury.

  • tort-sachera-polewa 6.

    Czekoladę deserową łamiemy, rozpuszczamy na parze, dodajemy odłożony cukier i masło, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę. Mieszamy ponownie podgrzewając, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Gorącą polewę rozprowadzamy na wierzchu i bokach tortu. Odstawiamy, aby zastygła.

Porady

  • Aby ubić białka na sztywną pianę można dodać do nich szczyptę soli. Pianę z białek należy mieszać z ciastem dużymi, delikatnymi ruchami – jeśli będziemy zbyt szybko i mocno mieszać obie masy, ciasto straci na puszystości.
  • Według tradycji tort Sachera przełożony jest konfiturą morelową. Z powodzeniem można jednak wykorzystać każdy inny kwaśny dżem.
  • W jaki sposób najlepiej przeciąć ciasto na pół? Do tego celu z powodzeniem można wykorzystać nić! Ostrym nożem należy naciąć biszkopt w połowie, a następnie w miejsce to przyłożyć nitkę. Dzięki ściśnięciu nici dość łatwo można podzielić ciasto na pół. Tort Wiedeński będzie idealny.
  • Tort Sachera jest polany z wierzchu czekoladą. Aby warstwa ta była idealnie gładka należy przygotowaną polewę wylać jednym, zdecydowanym ruchem na ciasto i szybko wygładzić nadmiar czekolady paletką lub szerokim nożem.
  • Tort Wiedeński nie powinien być trzymany w lodówce, ponieważ na jego powierzchni pojawiają się wtedy kropelki płynu. Nie wpływa to jednak na jego smak.
     

Wypróbuj też przepis na: tort lodowy z czekoladą

Zobacz też: Przyjęcie weselne bez wpadki - zaplanuj stół weselny, dekoracje i prezenty dla gości

 

 

Notka redakcyjna

Skąd pochodzi tort Sachera?

Przepis na tort Sachera został stworzony przez młodego cukiernika Franza Sachera w XIX wieku na życzenie księcia austryjackiego. Gdy Sacher pierwszy raz upiekł ciasto miał zaledwie 16 lat! Tort wiedeński przypadł do gustu dworzanom i na stałe zagościł na salonach. Ciasto jest proste, jednak przez wielu nazywane „królem deserów”. Dziś oryginalna receptura jest pilnie strzeżoną tajemnicą pracowników hotelu Sacher. Mimo licznych prób odtworzenia tego przysmaku, można spróbować go tylko we wspomnianym hotelu, w Café Sacher przy ulicy Philharmoniker Str. 4. Tort wiedeński jest dobrze znany na całym świecie. Nic dziwne więc, że kawiarnia jest  bardzo popularna wśród turystów, którzy chcą spróbować słynnego wypieku. Ile kosztuje tort Sachera w Wiedniu? Jest to koszt około 6 euro za porcję pysznego ciasta z idealnie kwaśną konfiturą i wysokiej jakości polewą z czekolady. Każdy kawałek ozdobiony jest czekoladowa tabliczką z napisem „Hotel Sacher Wien” oraz kleksem bitej śmietany. Zdecydowanie polecamy odwiedzić do miejsce podczas wizyty w Wiedniu.

Jak zrobić tort Sachera?

Klasyczny tort wiedeński to tort czekoladowy przełożony konfiturą i oblany polewą czekoladową. W oryginalnym przepisie użyta została konfitura morelowa, jednak liczne wariancje przepisów dopuszczają użycie różnych dżemów. Warto jednak pamiętać, aby wybierać raczej te kwaśne, dzięki czemu tort Sachera zachowuje przyjemny, charakterystyczny smak, który przełamuje słodycz kakaowego ciasta. 

Jak zrobić tort Sachera - przepis jest całkiem prosty. Aby przygotować tort wiedeński należy wymieszać składniki na ciasto z czekoladą. Tort będzie bardzo maślany i słodki w smaku. Ciasto pieczemy 40-50 minut w nagrzanym piekarniku, najlepiej na termo obiegu, aby mieć pewność, ze jest już upieczone, można wbić w nie drewnianą wykałaczkę. Jeśli na wykałaczka będzie czysta i nieoblepiona grudkami ciasta, wtedy mamy pewność, że ciasto jest już gotowe. Upieczone ciasto przecinamy ostrożnie na dwie części. Konfiturę morelową (lub inną ulubioną) należy zagotować z dodatkiem cytryny i przetrzeć przez sitko. Tak przygotowaną konfiturą można przełożyć tort wiedeński. Na koniec całość należy oblać polewą czekoladową i pozostawić tort Sachera w temperaturze pokojowej do ostygnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy