Tort Sachera

Ocena:

4.43 (164)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Tort Sachera to mocno czekoladowe ciasto przełożone konfiturą morelową i obficie oblane aksamitnym kremem kakaowym. Oryginalna receptura na ten tradycyjny austriacki wypiek jest pilnie strzeżoną tajemnicą cukierników z hotelu Sacher. Tort wiedeński jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a jednocześnie sprawdzi się jako deser na wyjątkowe okazje. 

Składniki:

  • masło  125 g

  • mąka pszenna  125 g

  • cukier puder  150 g

  • jajka  8 szt.

  • sól  3 g

  • czekolada deserowa  380 g

  • dżem owocowy  250 g

  • śmietana kremówka  180 ml

Tort sachera - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. 

  • Krok 2:

    Czekolada: 200 g łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.

  • Krok 3:

    Białka: ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.  

  • Krok 4:

    Masło: ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą, puszystą masę. Pamiętajmy, że masło musi być miękkie, żeby udało nam się uzyskać odpowiednią konsystencję. 

  • Krok 5:

    Masa na ciasto czekoladowe: do masła utartego z cukrem dodajemy żółtka, jedno po drugim, ciągle mieszając. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i jeszcze chwilę miksujemy. Stopniowo dosypujemy mąkę. Na koniec delikatnie łączymy powstałą masę z pianą z białek za pomocą łopatki. 

  • Krok 6:

    Pieczenie: masę na ciasto czekoladowe przelewamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Trzymamy ciasto w cieple jeszcze przez 10 minut, a następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy. 

  • Krok 7:

    Polewa: 180 g czekolady łamiemy na małe kawałki. Śmietankę rozgrzewamy w rondelku. Zdejmujemy ją z palnika tuż przed zagotowaniem. Zalewamy nią pokruszoną czekoladę i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. 

  • Krok 8:

    Składanie tortu: całkowicie wystudzone ciasto przekrajamy wzdłuż na pół za pomocą noża z długim ostrzem. Otrzymane w ten sposób blaty przekładamy konfiturą morelową. Pokrywamy nią także wierzch i boki wypieku. Na koniec polewamy tort Sachera kremem czekoladowym i równomiernie rozprowadzamy go po całości. 

Porady

  • Jeśli dżem morelowy jest zbyt gęsty i trudno jest nam go równomiernie rozprowadzić, możemy go lekko podgrzać i rozmieszać. Ciekawy efekt otrzymamy, jeśli dodamy do niego odrobinę rumu lub aromatu od ciasta. 
  • Klasyczny tort Sachera przekłada się konfiturą morelową, ale jeśli nie mamy jej w domu, a mamy ochotę na tort czekoladowy w podobnym stylu, możemy użyć dżemu z dowolnych owoców. 
  • Torcik Sachera najczęściej podaje się z bitą śmietaną, która świetnie komponuje się z mocno czekoladowym austriackim deserem. 
  • Kiedy odstawiamy ciasto czekoladowe do wystudzenia, warto wyjąć je z foremki spodem do góry. W ten sposób spłaszczymy wyrośnięty wierzch i nie będziemy musieli już wyrównywać go nożem. 
  • W jaki sposób najlepiej przeciąć ciasto na pół? W tym celu z powodzeniem możemy wykorzystać nić. Lekko nacinamy krawędzie nożem, a następnie przykładamy w to miejsce nitkę, owijamy nią ciasto i ściskamy. Dzięki tej technice tort wiedeński będzie idealny.  
  • Jeśli obawiamy się, że nie uda nam się równo podzielić ciasta czekoladowego, możemy upiec je w dwóch foremkach o tym samym rozmiarze. W ten sposób otrzymamy gotowe blaty, których już nie trzeba przekrajać. 
  • Tort Sachera przechowujemy w temperaturze pokojowej, pod przykryciem, przez około 5 dni.  
  • Do polewy, która zwieńczy nasz Sachertorte, możemy dodać łyżeczkę rozpuszczonego masła. Dzięki temu będzie bardziej błyszcząca i aksamitna. 
  • Polewa na nasz tort wiedeński to krem czekoladowy ganache, który składa się tylko z dwóch składników – czekolady i śmietany kremówki. Możemy jednak stworzyć także polewę z kakao, cukru, masła i mleka. Niezależnie od tego, którą z technik wybierzemy, pamiętajmy, że masa czekoladowa musi być wystarczająco płynna, żeby można było swobodnie rozlać ją po wierzchu i bokach ciasta. Najlepiej zrobić to zdecydowanie, jednym ruchem, żeby nie trzeba było używać łopatki do rozprowadzenia polewy.   
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tort Sachera – oryginalny przepis 

Przepis na tort Sachera został stworzony przez młodego cukiernika Franza Sachera w XIX wieku, na życzenie austriackiego księcia. Tort wiedeński przypadł do gustu dworzanom i na stałe zagościł na salonach. Często nazywany jest „królem deserów”. Dziś oryginalna receptura jest pilnie strzeżoną tajemnicą pracowników Café Sacher przy ulicy Philharmoniker. Tort wiedeński jest dobrze znany na całym świecie. Nic dziwnego więc, że kawiarnia jest bardzo popularna wśród turystów, którzy chcą spróbować słynnego wypieku. Porcja pysznego ciasta z idealnie kwaśną konfiturą i wysokiej jakości polewą z czekolady kosztuje około 8 euro. Każdy kawałek ozdobiony jest napisem „Hotel Sacher Wien” i kleksem bitej śmietany. Polecamy odwiedzić to miejsce podczas wizyty w Wiedniu. 

Tort wiedeński i inne czekoladowe wypieki 

Sacher to prawdopodobnie najsłynniejszy tort czekoladowy. Oryginalną recepturę można spróbować odtworzyć, żeby zachwycić gości na przyjęciu urodzinowym lub zasiadających przy świątecznym stole. Nie jest to jednak jedyny czekoladowy wypiek, który trafił na stałe do kanonu sztuki cukierniczej. Entuzjastom mocno kakaowych smaków na pewno przypadnie do gustu również: 

  • tort szwarcwaldzki (czarny las) – składa się z czekoladowego ciasta biszkoptowego, bitej śmietany i wiśni. Wywodzi się z Niemiec, ale znany jest na całym świecie. Najczęściej serwuje się go na ważnych uroczystościach (np. weselach) i przyjęciach urodzinowych. 
  • tort węgierski – to imponujące połączenie czekolady, wiśni i amaretto. Jest podobny do tortu czarny las, ale jest mocno nasączony alkoholem i przełożony kremem czekoladowym z serkiem mascarpone. Zachywca także aromatem migdałów.  
  • tort Dobosza – klasyczny węgierski, uroczysty wypiek. Składa się z aż ośmiu warstw biszkoptu przełożonych maślanym kremem czekoladowym i wykończonych słodkim, tradycyjnym karmelem.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne