Owsianka na śniadanie to danie, które zna każdy. Wracamy do smaków dzieciństwa, ale dzisiaj je podkręcamy - owsianki jemy już nie tylko na słodko, ale i wytrawnie. Doprawiamy, robimy z nich pyszne desery, a nawet prawdziwe miski mocy.
Owsianka na śniadanie - przepisy
Do klasycznej owsianki na mleku możemy użyć różnych rodzajów płatków owsianych. Najpopularniejsze są płatki błyskawiczne, czyli te z rozdrobnionego ziarna, poddanego obróbce hydrotermicznej. Do wyboru mamy jeszcze płatki górskie uzyskiwane z pokrojonego ziarna oraz płatki zwykłe - z całego ziarna. Oprócz płatków owsianych możecie śmiało w naszych przepisach testować płatki żytnie czy jaglane, też są pyszne!
Przepis na owsiankę na śniadanie jest bardzo prosty. Płatki w zależności od grubości gotujemy dłużej lub krócej. Najszybciej zmiękną błyskawiczne, najdłużej będziemy gotować płatki zwykłe. Jak zrobić owsiankę na mleku? 3/4 szklanki mleka zagotowujemy, dorzucamy 2-3 łyżki płatków i gotujemy aż płatki zmiękną, a masa zgęstnieje. Jeśli chcemy uzyskać gęstszą owsiankę dosypmy płatków, jeśli nieco rzadszą - dolejmy mleka. Do owsianki warto dodać szczyptę soli. Owsiankę przekładamy do miseczki i posypujemy bakaliami i świeżymi owocami. Zdrowa owsianka na śniadanie gotowa.
Owsianki na śniadanie - na wodzie lub soku
Owsianka na śniadanie może być przyrządzana na różne sposoby. Mleko nie jest jedyną opcją. Mleko krowie możemy zastąpić mlekiem roślinnym, np. migdałowym lub ryżowym. Jeśli wersja mleczna was nie przekonuje, z powodzeniem przygotujecie też owsiankę na wodzie - warto wtedy dodać do niej nieco więcej owoców lub łyżkę masła orzechowego, żeby była bardziej kremowa. Dla lubiących orzeźwiające smaki idealna będzie natomiast owsianka przygotowana na soku owocowym. Owsianka codziennie na śniadanie? Czemu nie!
Jak przygotować owsiankę na śniadanie dzień wcześniej?
Wiele owsianek da się bez problemu przygotować wieczorem i podgrzać rano, żeby w 5 minut mieć gotowe śniadanie. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać i wstawić na noc do lodówki. Owsianki można też jeść na zimno - zwłaszcza w okresie letnim będzie to świetny pomysł. Możecie też spróbować owsianki pieczonej w piekarniku - płatki owsiane zalewamy jajkiem rozmąconym z mlekiem i dodajemy owoce. Pieczemy aż wierzch się zrumieni. Taka owsianka to już prawdziwa śniadaniowa rozpusta!
Owsianka na śniadanie czy kolację to bardzo dobry pomysł. Danie jest pożywne i zdrowe, a sposobów, jak je przyrządzić jest naprawdę sporo. Najlepsze przepisy na owsiankę zebraliśmy w naszej galerii.
Komentarze