Picie siemienia lnianego to skuteczna domowa kuracja, gdyż ten tani i łatwo dostępny napój jest naturalnym remedium na przeróżne dolegliwości. Jego wspaniałe właściwości, połączone z niską ceną, sprawiają, że zyskuje on coraz więcej fanów. Czasem jednak włączamy go do diety i nie widzimy żadnych efektów. Wszystko przez nieodpowiedni sposób przyswajania tego napoju. Zobaczcie, jak je pić, aby w pełni wykorzystać całą jego moc. 

Siemię lniane - właściwości

Te małe ziarenka kryją w sobie mnóstwo bogactwo cennych składników odżywczych. To cenne źródło błonnika pokarmowego, witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych Omega-6. Wszystkie te składniki odżywcze zbawiennie wpływają na nasze zdrowie. Zobaczcie, na co pomaga siemię lniane:

  • przyspiesza metabolizm,
  • usprawnia pracę jelit, 
  • pomaga przy problemach żołądkowych,
  • wspomaga odchudzanie,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • reguluje ciśnienie tętnicze,
  • poprawia kondycję włosów, paznokci oraz skóry,
  • pomaga regulować gospodarkę hormonalną,
  • ma działanie przeciwzapalne,
  • pozwala obniżać poziom złego cholesterolu.

Jak pić siemię lniane? 

Jak najlepiej spożywać siemię lniane, aby w pełni wykorzystać te zbawienne właściwości? Odpowiedź wcale nie jest tak oczywista, jak mogłoby się wydawać. Wielu z nas zalewa bowiem ziarenka wodą i od razu popija taką mieszankę. Nie jest to jednak najlepszy wybór, gdyż wtedy tylko przepływają one przez nasze ciało, nie uwalniając tego, co w nich najlepsze. Aby przyswoić wszystkie cenne wartości siemienia, powinno się pić je zmielone. Co prawda można je kupić w sklepach od razu w takiej formie, jednak  najlepiej wybrać całe ziarna i zmielić je bezpośrednio przed spożyciem, gdyż kwasy tłuszczowe zawarte w siemieniu, bardzo szybko ulegają utlenieniu.

Jak prawidłowo parzyć siemię lniane po zmieleniu? W sieci często pojawiają się wątpliwości, czy siemię lniane można zalać zimną wodą. Mimo że wielu z nas wciąż tak robi, to okazuje się, że nie jest to najlepsze wyjście, gdyż siemię działa najkorzystniej, gdy zalewamy je gorącą wodą, a nawet wrzątkiem.