Smak i zapach lata w środku zimy zamknięty w paczce mrożonych malin d ‘aucy.
Po więcej owocowych inspiracji zapraszamy na www.daucyinspiruje.pl.
Składniki:
Maliny d'aucy - 1 paczka
Składniki na ciasto:
Żółtko - 4 sztuki
Mąka tortowa - 3 szklanki
Cukier puder - 3 łyżki stołowe
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Masło lub margaryna – 200 g
Składniki na masę serową:
Ser biały zmielony trzykrotnie - 1 kg
Żółtko - 2 sztuki
Cukier puder - 1/2 szklanki
Masło roślinne - 1/2 opakowania
Mąka ziemniaczana - 1 kopiasta łyżka
Skladniki na bezę:
Białko jaja kurzego - 2 sztuki
Cukier - 1 łyżka
Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
Malinowy sernik - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni
Wszystkie składniki ciasta zagnieć w dużej misce. Gotowym ciastem wyłóż blachę, którą wcześniej możesz odrobinę natłuścić masłem lub olejem.
Następnie wymieszaj wszystkie składniki masy serowej, aż uzyskasz gładką konsystencję. Połowę przygotowanej masy wyłóż na ciasto.
Następnie wysyp na masę około połowy opakowania zamrożonych malin d'aucy. Opcjonalnie możesz je posypać odrobiną cukru. Pozostaw kilka malin do udekorowania gotowanego ciasta.
Wyłóż pozostałą część masy serowej na warstwę malin tak, aby dokładnie je przykryć.
Z dwóch białek, łyżki cukru oraz łyżeczki mąki ziemniaczanej ubij pianę białkową. Delikatnie rozprowadź ją na wierzchu sernika.
Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
Gotowe ciasto udekoruj malinami i posyp delikatnie cukrem pudrem.