Sernik Malinowy

Malinowy sernik

Ocena:

4.45 (159)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 8 osób
Smak i zapach lata w środku zimy zamknięty w paczce mrożonych malin d ‘aucy.
Po więcej owocowych inspiracji zapraszamy na www.daucyinspiruje.pl.

Składniki:

  • Maliny d'aucy - 1 paczka
  • Składniki na ciasto:
  • Żółtko - 4 sztuki
  • Mąka tortowa - 3 szklanki
  • Cukier puder - 3 łyżki stołowe
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Masło lub margaryna – 200 g
  • Składniki na masę serową:
  • Ser biały zmielony trzykrotnie - 1 kg
  • Żółtko - 2 sztuki
  • Cukier puder - 1/2 szklanki
  • Masło roślinne - 1/2 opakowania
  • Mąka ziemniaczana - 1 kopiasta łyżka
  • Skladniki na bezę:
  • Białko jaja kurzego - 2 sztuki
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka

Malinowy sernik - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni
  • Wszystkie składniki ciasta zagnieć w dużej misce. Gotowym ciastem wyłóż blachę, którą wcześniej możesz odrobinę natłuścić masłem lub olejem.
  • Następnie wymieszaj wszystkie składniki masy serowej, aż uzyskasz gładką konsystencję. Połowę przygotowanej masy wyłóż na ciasto.
  • Następnie wysyp na masę około połowy opakowania zamrożonych malin d'aucy. Opcjonalnie możesz je posypać odrobiną cukru. Pozostaw kilka malin do udekorowania gotowanego ciasta.
  • Wyłóż pozostałą część masy serowej na warstwę malin tak, aby dokładnie je przykryć.
  • Z dwóch białek, łyżki cukru oraz łyżeczki mąki ziemniaczanej ubij pianę białkową. Delikatnie rozprowadź ją na wierzchu sernika.
  • Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
  • Gotowe ciasto udekoruj malinami i posyp delikatnie cukrem pudrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne