Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Makaron z pysznym aromatycznym sosem śmietanowym z kawałkami, kurczaka, pieczarkami i szpinakiem. Polecam, prosty i szybki obiad.

Dania główneSosysos śmietanowydania z makaronemPasty

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 149 głosów)

Składniki:

  • ok 250g makaronu świderki durum
  • ok 400g szpinaku mrożonego typu brykiet (można oczywiście użyć świeżego)
  • kubek małej śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 dag pieczarek
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Kurczaka pokroić w malutką kostkę i obsypać przyprawą do kurczaka. Na oleju podsmażyć najpierw cebulkę, kiedy się zeszkli dorzucić pokrojone pieczarki, posolić i dusić na niewielkim ogniu ok 12-15 minut. Do pieczarek i cebuli dorzucamy szpinak, mieszamy i dusimy kolejne kilka minut. Zaciągamy to wszystko śmietaną i doprawiamy do smaku a na koniec wciskamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na drugiej patelni podsmażyć kawałki kurczaka a kiedy będą złociste dorzucić do sosu. Wymieszać. Smacznego! www.kreatywnieproste.pl

Porady

Zobacz przepis: zapiekane tortiglioni z mozzarellą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy