Makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Makaron z pysznym aromatycznym sosem śmietanowym z kawałkami, kurczaka, pieczarkami i szpinakiem. Polecam, prosty i szybki obiad.

Dodany przez:

Pyszny kremowy sos śmietanowy z kawałkami kurczaka i pieczarkami z dodatkiem szpinaku. Idealny obiad dla fanów makaronów!

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
3 osób
Ocena:

(średnia 3.88 z 8 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • ok 250g makaronu świderki durum
  • ok 400g szpinaku mrożonego typu brykiet (można oczywiście użyć świeżego)
  • kubek małej śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 dag pieczarek
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Kurczaka pokroić w malutką kostkę i obsypać przyprawą do kurczaka. Na oleju podsmażyć najpierw cebulkę, kiedy się zeszkli dorzucić pokrojone pieczarki, posolić i dusić na niewielkim ogniu ok 12-15 minut. Do pieczarek i cebuli dorzucamy szpinak, mieszamy i dusimy kolejne kilka minut. Zaciągamy to wszystko śmietaną i doprawiamy do smaku a na koniec wciskamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na drugiej patelni podsmażyć kawałki kurczaka a kiedy będą złociste dorzucić do sosu. Wymieszać. Smacznego! www.kreatywnieproste.pl

Wskazówki

Zobacz przepis: zapiekane tortiglioni z mozzarellą

kurczak obiad sos pieczarki przepis pasta śmietana szpinak danie szybki obiad makaron z sosem makaron z sosem śmietanowym szybkie danie sos smietanowy makaron z kurczakiem makaron ze szpinakiem danie makaronowe sos na bazie śmietany kawałki kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze