Lody jagodowo-lawendowe

Ocena:

4.47 (156)

  • 3 godz. 20 min.
  • dla 6 osób

To orzeźwiająca przyjemność dla podniebienia. Lody jagodowe z wyczuwalną nutą lawendy z pewnością znajdą wielu amatorów.

Składniki:

  • 150 g jagód
  • 5–6 gałązek lawendy
  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 150 g cukru pudru

Lody jagodowo-lawendowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Poprzedniego wieczoru umyte i osuszone jagody zamrażamy.
  • Obrywamy kwiatki z lawendy
  • zalewamy je kilkoma łyżkami skondensowanego mleka i bardzo mocno zagrzewamy
  • nie dopuszczając jednak do zawrzenia – trzymamy je tak 5 min
  • następnie studzimy
  • łączymy z pozostałym mlekiem i wstawiamy do lodówki na noc.
  • Rano przecedzamy (choć jeśli komuś nie przeszkadzają kwiatki w lodach
  • nie trzeba tego robić)
  • wlewamy do misy miksera i ubijamy na pianę
  • pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
  • Zamrożone jagody przelewamy wrzątkiem i blendujemy na sorbet. Łączymy z pianą. Przekładamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją
  • lub przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika i przez pierwsze 2 godz. – co 30 min – wyciągamy masę i miksujemy
  • aby pozbyć się zawiązujących się kryształków lodu i nadać jej puszystości.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz też przepis na: Lody z pieczonych buraków i truskawek z ricottą

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne