REKLAMA

Lemon curd

Lemon curd to krem cytrynowy, który powinien poznać każdy amator cukiernictwa. Jest słodko–kwaskowy, wyrazisty i jedyny w swoim rodzaju. Może być zarówno warstwą kremu, jak i pyszną dekoracją wypieku. To z pewnością oryginalny dodatek do babki wielkanocnej, zamiast tradycyjnego lukru. Przepis jest prosty, ale trzeba zachować kolejność kroków przygotowania.

dodany przez: Julita gotuje

Przetwory krem

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 158 głosów)


Kroki przygotowania:

  • cytryna 1.

    Przygotowanie cytryn: myjemy je, sparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy skórkę, uważając, by nie zetrzeć białej części, bo lemon curd będzie gorzki.

  • wyciskanie-cytryny 2.

    Lemon curd – przepis: owoce kroimy na pół, wyciskamy z nich sok. Skórkę i sok umieszczamy w garnku o grubym dnie, dodajemy cukier, mieszamy, wbijamy jajka oraz dosypujemy skrobię. Całość należy intensywnie wymieszać, żeby nie było grudek. Sprawdzi się do tego rózga, trzepaczka lub mikserem. Następnie dodajemy  masło.

  • lemon-curd 3.

    Gotowanie: garnek stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy, żeby krem cytrynowy nie przypalił się i jednolicie gęstniał. Gdy lemon curd zacznie bulgotać, gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Potem zdejmujemy go z palnika i przelewamy do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy.

Porady

  • Lemon curd po wystudzeniu przechowujemy w lodówce, maksymalnie przez 2 tygodnie.
  • Z tej proporcji wychodzą 2 słoiki lemon curd o pojemności ok. 400ml.
  • Ten krem cytrynowy ma uniwersalne zastosowanie, jego ogromną zaletą jest też to, że można go jeść jako samodzielny deser. To także świetna baza do lodów cytrynowych.
  • Lemon curd jest idealny w sezonie letnim, jest niezwykle orzeźwiający, przez co trudno wyobrazić sobie bez niego upalne dni.
  • Perfekcyjnie kremowy, gładki i delikatny lemon curd uzyskamy, dzięki dobrej trzepaczce cukierniczej.
  • Sok do kremu cytrynowego najlepiej wycisnąć za pomocą wyciskarki do cytrusów – ręcznej lub elektrycznej.
  • Lemon curd zazwyczaj przygotowywany jest na bazie soku cytrynowego, ale jak najbardziej możemy postawić również na inne cytrusy. Sprawdzą się tu limonki, pomarańcze i mandarynki. Warto przygotować mieszankę z różnych owoców. 

Notka redakcyjna

Lemon curd – co to jest?

Lemon curd dla osób, które nigdy nie robiły tego przepisu, może brzmieć zagadkowo. Nazwa pochodzi z języka angielskiego i oznacza po prostu gęsty krem cytrynowy. To jeden z podstawowych przepisów, które zna każdy cukiernik. Zastosowanie tej masy jest bardzo szerokie, oczywiście do wszelkiego rodzaju słodkich deserów. Z jednej lemon curd używa się jako kremu, z drugiej może być traktowany jako rodzaj toppingu, który niczym lukier lub polewa czekoladowa może pokryć tort lub ciastka.


Do czego używać lemon curd?

Najbardziej znana jest tarta lemon curd – jest popularna zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Podaje się ją z bezą na wierzchu. Taki deser to klasa sama w sobie.


Popularny jest też sernik lemon curd albo jako krem podawany do bułeczek scones, gofrów czy naleśników. To także wyśmienite nadzienie do ptysi, bezy, babeczek lub rolady cytrynowej.


Ciekawym propozycją będzie też krem z lemon curd i mascarpone, podany w pucharkach, ozdobiony listkami mięty. Całość może wieńczyć kleks z bitej śmietany.


Lemon curd – gdzie kupić?

Jeśli nie mamy czasu na samodzielne przygotowanie cytrynowego kremu, to możemy kupić gotowy w sklepie. Bez większego problemu powinniśmy znaleźć go w większych supermarketach. Ale trzeba bardzo dokładnie czytać skład takich produktów, ponieważ mają dużo chemicznych dodatków i ulepszaczy smaku. Dlatego polecamy przyrządzić lemon curd go z wyprzedzeniem i używać w razie potrzeby.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy