Borówkowa chmurka

Słodka i prosta borówkowa chmurka. Najlepsze dla fanów owocowych wypieków. Przepis na ciasto borówkowa chmurka pochodzi z książki "Po prostu pycha. Słodkie i słone przepisy" Joanny Małagowskiej.

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Kruche ciasto: 3 żółtka
  • 120 g zimnego masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • Galaretka: 300 g świeżych borówek amerykańskich
  • 3 galaretki krystaliczne lub o smaku owoców leśnych
  • Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • Beza: 4 białka
  • 3/ 4 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego
  • 50 g płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Zimne masło zagnieć z żółtkami (powinny być w temperaturze pokojowej), mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  2. Po tym czasie wylep ciastem dno foremki o wymiarach 25 × 25 cm wyłożone papierem do pieczenia i nakłuj za pomocą widelca. Piecz przez 15–20 minut w temperaturze 190°C. Przestudzone ciasto wyjmij ostrożnie z foremki, tak żeby się nie złamało. W tej samej foremce zaraz będziesz piec bezę.
  3. Białka na bezę (pamiętaj, że powinny być w temperaturze pokojowej) ubijaj przez minimum 7 minut na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier. Pod sam koniec ubijania wsyp budyń waniliowy. Foremkę, w której piekło się kruche ciasto, ponownie wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj odrobiną masła. Masę bezową rozsmaruj równo na papierze. Oprósz płatkami migdałowymi.
  4. Bezę piecz w temperaturze 140°C przez około 50 minut. Powinna być chrupiąca i wypieczona. Wystudź i wyciągnij z foremki. Do foremki włóż ponownie kruche ciasto.
  5. Galaretki rozpuść w 1 l wrzątku. Odstaw do lekkiego stężenia. Dodaj borówki amerykańskie i wymieszaj. Gdy galaretka nieco stężeje, wylej ją na zimny kruchy spód. Włóż do lodówki i poczekaj, aż będzie całkiem sztywna.
  6. W tym czasie przygotuj masę. Zimną śmietanę kremówkę miksuj ze śmietan-fixem przez 3 minuty. Pod koniec dodaj mascarpone oraz cukier puder i zmiksuj na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Masę wyłóż na galaretkę owocową, wyrównaj wierzch i przykryj schłodzoną bezą. Włóż ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.

Wskazówki

 

 

 

 

 

 

borówkowa chmurka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze