Lekki kebab

Przepis na kanapkę z piersią kurczaka

Sałatkidania mięsnekebabPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 143 głosów)

Składniki:

  • podwójna pierś kurczaka
  • 2 chlebki pita
  • MARYNATA:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • duża szczypta
  • pieprzu cayenne
  • SURÓWKA:
  • 1/4 poszatkowanej białej kapusty
  • starta marchewka
  • kilka posiekanych piórek koperku
  • 1/2 posiekanej papryczki chili
  • łyżka octu winnego
  • sól
  • oliwa
  • SOS:
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • 4 łyżki greckiego jogurtu
  • szczypta oregano

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z podanych składników ucieramy marynatę, zalewamy kurczaka i odstawiamy do lodówki na 2 godz. Mięso kroimy w paski, smażymy ok. 8 min, skrapiając marynatą i oliwą. Z podanych składników mieszamy surówkę,
  • odstawiamy na 30 min, odciskamy z nadmiaru soku. Czosnek mieszamy z jogurtem i oregano. Rozcięte pity smarujemy sosem czosnkowym, nakładamy kurczaka, surówkę, polewamy sosem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy