Kurczak z warzywami

Jak upiec kuczaka - kurczak z warzywami

Dodany przez:

Kurczak z warzywami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • duży kurczak (ok. 2 kg)
  • 2 łyżki igieł świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki listków tymianku
  • 10 ząbków czosnku (6 obranych i 4 nieobrane)
  • sól
  • pieprz
  • 3 marchwie
  • 2 średnie cukinie
  • 2 papryki czerwone
  • 2 ziemniaki
  • 30 dag pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Przepis na pieczonego kurczaka - kurczak z warzywami
  2. Jak upiec kurczaka?
  3. Piekarnik  nagrzewamy  do  temp. 200°C. Kurczaka przecinamy wzdłuż na pół (przez środek piersi, a następnie  po  jednej  stronie  kręgosłupa). Nacinamy  skórę  w  kilku  miejscach.
  4. Rozmaryn, tymianek i obrane ząbki czosnku drobno siekamy; mieszanką faszerujemy nacięcia na skórze kurczaka, a całego oprószamy solą i pieprzem.  Warzywa  obieramy,  kroimy w  spore  kawałki  i  układamy  razem
  5. z  nieobranymi  ząbkami  czosnku  na blasze do pieczenia, skrapiamy połową oliwy, przyprawiamy solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy.
  6. Układamy kurczaka na jarzynach, skórą do góry, skrapiamy resztą oliwy i pieczemy  ok. 45 min, polewając drób  co 15 min sosem spod pieczenia.
  7. ■ W ten sposób możemy także przygotować kurczaka w całości, wydłużając czas pieczenia o 15–20 min.
  8. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  9. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
mięso obiad pieczony kurczak kurczak z warzywami jak upiec kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze