Kurczak z warzywami

Jak upiec kuczaka - kurczak z warzywami

dania mięsneKurczak pieczony

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 194 głosów)

Składniki:

  • duży kurczak (ok. 2 kg)
  • 2 łyżki igieł świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki listków tymianku
  • 10 ząbków czosnku (6 obranych i 4 nieobrane)
  • sól
  • pieprz
  • 3 marchwie
  • 2 średnie cukinie
  • 2 papryki czerwone
  • 2 ziemniaki
  • 30 dag pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przepis na pieczonego kurczaka - kurczak z warzywami
  • Jak upiec kurczaka?
  • Piekarnik  nagrzewamy  do  temp. 200°C. Kurczaka przecinamy wzdłuż na pół (przez środek piersi, a następnie  po  jednej  stronie  kręgosłupa). Nacinamy  skórę  w  kilku  miejscach.
  • Rozmaryn, tymianek i obrane ząbki czosnku drobno siekamy; mieszanką faszerujemy nacięcia na skórze kurczaka, a całego oprószamy solą i pieprzem.  Warzywa  obieramy,  kroimy w  spore  kawałki  i  układamy  razem
  • z  nieobranymi  ząbkami  czosnku  na blasze do pieczenia, skrapiamy połową oliwy, przyprawiamy solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • Układamy kurczaka na jarzynach, skórą do góry, skrapiamy resztą oliwy i pieczemy  ok. 45 min, polewając drób  co 15 min sosem spod pieczenia.
  • ■ W ten sposób możemy także przygotować kurczaka w całości, wydłużając czas pieczenia o 15–20 min.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy