Pyszne połączenie warzyw i makaronu. Danie jest zdrowe i sycące.
Składniki:
500 g makaronu „rurki”
fasola szparagowa zielona 30 dag
fasola szparagowa żółta 30 dag
1 papryka czerwona i 1 żółta
3 marchewki
2 cebule
1 łyżka suszonego lubczyku
½ łyżeczki papryki suszonej
½ łyżeczki curry
szczypta ziół prowansalskich, bazylii
oliwa z oliwek
2 czubate łyżeczki serka kremowego (np. Arla z pesto i rukolą)
cukier
sól, pieprz
Makaron rurki z warzywami z patelni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć. Marchewkę obrać/oskrobać i ugotować w osolonej (ew. lekko posłodzonej) wodzie. Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć na oliwie z oliwek. Papryki przekroić w poprzek, następnie pociąć w paski i dodać do cebuli. Podsmażać pod przykryciem. W międzyczasie z fasoli szparagowej zielonej i żółtej odciąć końcówki, przekroić fasole na połówki i ugotować w osolonej i lekko posłodzonej wodzie przez ok 10-12 minut. Gdy marchewka będzie już miękka, należy ją trochę ostudzić i przeciąć kilka razy wzdłuż, uzyskując paski. Tak pokrojoną dodać do cebuli z paprykami. Po ugotowaniu fasoli także dodać ją do reszty warzyw na patelni. Pod koniec smażenia warzyw posolić je, popieprzyć, posypać lubczykiem, papryką w proszku, bazylią i ziołami prowansalskimi, po czym wymieszać.
W czasie, gdy warzywa będą przechodzić smakami, ugotować makaron al dente, dodając ok. 2 łyżek oliwy z oliwek i szczyptę curry. Gdy wszystko będzie już miękkie, połączyć warzywa z makaronem, dodać 2 czubate łyżeczki serka kremowego, wymieszać, doprawić ponownie solą i pieprzem. Smacznego.