Kulebiak z mięsno-kapuścianym farszem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mąke wymieszać niestarannie z masłem i olejem. Jajko lekko ubić widelcem i dodac do masy. Dolac 55ml wody i powyrabiac ciasto. Dodać resztę wody oraz ocet
wyrabiać ciasto tak długo az wszystko się wchłonie. Ciasto podzielić na 2 czesci i na posypanym mąka blacie rozwałkowac grube placki. Jeden musi być wiekszy. Zawinąc w folię spozywcza i wsadzic do lodówki na min. 2 godizny
mozna nawet na całą noc. Farsz: Masło stopić na patelni
dodac cebulę i usmażyć na złoty kolor. Dodac kapustę
zwiekszyć temp. i smażyć 15minut. Dodac do niej kapuste kiszoną. Wymieszac. Smażyc 15 minut. Na drugiej patelni przesmażyc mieso mielone. Gdy będzie miekkie
dodać kapusty papryczke chilli
zmniejszyć temp.i dusic razem chwile
Doprawic sosem sojowym
pieprzem i sola do smaku. Dodac 2-3 łyzki koncentratu pomidorowego. Dodac ryż
natke pietruszki
czosnek niedzwiedzi dusić razem jeszcze przez kilka minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i oprószyc bułką. Wyłozyć formę duzym krążkiem łacznie z bokami. Rozłozyć farsz na cieście. Drugim plackiem przykryć farsz i dobrze skleić brzegi. Z pozostałego ciasta mozna wyciać dekoracje. Przykleic je na białku. Posmarować całosć żółtkiem. Piec przez 45 minut na dolnej półce piekarnika
az kulebiak będzie zloto-brazowy. Podawać z barszczem. Pyszny i syty.
Komentarze