REKLAMA

Kulebiak warzywny

Przygotowanie: 1,5 godz. Pieczenie: ok. 30 minut Porcja: 310 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Dania główne kulebiak Przystawki

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Kalorie:
310 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 196 głosów)


Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • szklanka mleka
  • 3 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • 6 dag masła
  • po 1/2 łyżeczki cukru i soli
  • 2 opakowania mrożonej zupy z kapusty (np. Hortex)
  • cebula
  • 2 jajka na twardo
  • żółtko
  • łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto: drożdże rozrobić z małą ilością ciepłego mleka i cukrem
  • odstawić w ciepłe miejsce.
  • Mąkę przesiać
  • zalać resztą wrzącego mleka
  • wyrobić łyżką. Ostudzić
  • wymieszać z drożdżami
  • przykryć serwetą
  • odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
  • Dodać żółtka i sól
  • wlać stopione masło
  • wyrobić
  • odstawić.
  • Farsz: cebulę obrać
  • posiekać
  • zeszklić na oleju. Na patelnię z cebulą dołożyć mrożonkę (bez rozmrażania)
  • dusić kilka minut
  • przyprawić solą i pieprzem. Jajka obrać
  • pokroić w plasterki.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Na środku ułożyć plasterki jajka
  • następnie farsz warzywny
  • zwinąć
  • boki zlepić. Odstawić na 20-30 min.
  • Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem.
  • Piec ok. 30 min w temp. 220 C.

Kalorie: 310

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy