Kulebiak z łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Litwa
Rosja
■ Cebulę obrać
posiekać
zeszklić na maśle. Połączyć z ugotowanym ryżem
koperkiem
sokiem z cytryny
solą i pieprzem. Odstawić.
■ Łososia umyć
osuszyć papierowym ręcznikiem
oprószyć solą i pieprzem. Włoszczyznę wrzucić na pięć minut do osolonego wrzątku
odcedzić
odłożyć.
■ Ciasto rozmrozić w lodówce. Delikatnie rozwinąć i wyłożyć nim podłużne naczynie do zapiekania lub ułożyć na lekko natłuszczonej blasze. Połowę długości ciasta zostawić do przykrycia nadzienia.
■ Na cieście ułożyć nadzienie ryżowe
łososia i przykryć ugotowanymi warzywami. Jeżeli to będzie konieczne
to jeszcze przyprawić.
■ Przykryć nadzienie ciastem
posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem i zlepić brzegi. Wierzch ciasta posmarować resztą jajka. Ciasto ponakłuwać. Piec ok. 45 minut w temp. 200°C. Po 30 minutach przykryć folią aluminiową. Podawać 20 minut po wyjęciu z piekarnika.
Komentarze