Kulebiak z łososiem

Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 45 minut Porcja: 405 kcal Składniki na 6- 8 porcji

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kulebiak

Czas przygotowania:
25min.
Kalorie:
405 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 190 głosów)


Składniki:

  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka koperku
  • 20 dag ugotowanego białego ryżu
  • 80 dag łososia (płat bez skóry i ości)
  • blat mrożonego ciasta francuskiego (45 dag)
  • 20 dag mrożonej włoszczyzny krojonej w słupki
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do formy

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Litwa
  • Rosja
  • ■ Cebulę obrać
  • posiekać
  • zeszklić na maśle. Połączyć z ugotowanym ryżem
  • koperkiem
  • sokiem z cytryny
  • solą i pieprzem. Odstawić.
  • ■ Łososia umyć
  • osuszyć papierowym ręcznikiem
  • oprószyć solą i pieprzem. Włoszczyznę wrzucić na pięć minut do osolonego wrzątku
  • odcedzić
  • odłożyć.
  • ■ Ciasto rozmrozić w lodówce. Delikatnie rozwinąć i wyłożyć nim podłużne naczynie do zapiekania lub ułożyć na lekko natłuszczonej blasze. Połowę długości ciasta zostawić do przykrycia nadzienia.
  • ■ Na cieście ułożyć nadzienie ryżowe
  • łososia i przykryć ugotowanymi warzywami. Jeżeli to będzie konieczne
  • to jeszcze przyprawić.
  • ■ Przykryć nadzienie ciastem
  • posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem i zlepić brzegi. Wierzch ciasta posmarować resztą jajka. Ciasto ponakłuwać. Piec ok. 45 minut w temp. 200°C. Po 30 minutach przykryć folią aluminiową. Podawać 20 minut po wyjęciu z piekarnika.

Kalorie: 405

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy