Kruchy placek z jabłkami

Placek z jabłkami na kruchym cieście to pomysł na jesienny deser idealny. Ale smakuje tak naprawdę przez cały rok! Podajemy na zimno, nawet z lodówki, najlepiej z sosem waniliowym.

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 360 g mąki
  • 240 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 6 jabłek
  • 100 g białego cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru do oprószenia

Przygotowanie

  1. Z mąki, masła, cukru pudru i jajek zagniatamy kruche ciasto i schładzamy w lodówce. 2/3 ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką okrągłą formę o śr. 30 cm. Pieczemy 15 min w temp. 200°C.
  2. Z opłukanych jabłek wycinamy gruby środkowy plaster zawierający gniazdo nasienne, obieramy go ze skórki, odcinamy środek z gniazdem, a resztę ścieramy na tarce i smażymy z 70 g białego cukru, aż powstanie gęsty mus. Na wypieczonym spodzie rozkładamy mus jabłkowy.
  3. Cząstki jabłek pozostałe po wycięciu plastra obieramy ze skórki, układamy między dwoma patyczkami do szaszłyków i nacinamy co 2 mm (patyczki zapobiegną przecięciu jabłek do końca). Ponacinane jabłka układamy na musie, posypujemy pozostałym cukrem i cynamonem.
  4. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Odcinamy nożem od stolnicy i przenosimy na wałku na wierzch jabłek. Dociskamy delikatnie do brzegów podpieczonego spodu. Pieczemy 40 min w temp. 180°C.
  5. Gdy wierzch ciasta nabierze złotego koloru, wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym lub polewamy lukrem utartym z soku z cytryny, cukru pudru i kropli esencji migdałowej.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Wskazówki

Wierzchnia warstwa kruchego ciasta popęka w czasie pieczenia, ale to nie szkodzi. Nie należy się martwić, że w czasie krojenia ciasto będzie się łamać, i tak będzie pyszne.

Zobacz też: Placek czekoladowy z białym wnętrzem

placek z jabłkami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy