Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.6 (173)
Placek z jabłkami na kruchym cieście to pomysł na jesienny deser idealny. Ale smakuje tak naprawdę przez cały rok! Podajemy na zimno, nawet z lodówki, najlepiej z sosem waniliowym.
jajka 2 szt.
masło 240 g
jabłka 6 szt.
mąka 360 g
cynamon 3 g
cukier 100 g
cukier waniliowy 1 szt.
cukier puder 20 g
Z mąki, masła, cukru pudru i jajek zagniatamy kruche ciasto i schładzamy w lodówce. 2/3 ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką okrągłą formę o śr. 30 cm. Pieczemy 15 min w temp. 200°C.
Z opłukanych jabłek wycinamy gruby środkowy plaster zawierający gniazdo nasienne, obieramy go ze skórki, odcinamy środek z gniazdem, a resztę ścieramy na tarce i smażymy z 70 g białego cukru, aż powstanie gęsty mus. Na wypieczonym spodzie rozkładamy mus jabłkowy.
Cząstki jabłek pozostałe po wycięciu plastra obieramy ze skórki, układamy między dwoma patyczkami do szaszłyków i nacinamy co 2 mm (patyczki zapobiegną przecięciu jabłek do końca). Ponacinane jabłka układamy na musie, posypujemy pozostałym cukrem i cynamonem.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Odcinamy nożem od stolnicy i przenosimy na wałku na wierzch jabłek. Dociskamy delikatnie do brzegów podpieczonego spodu. Pieczemy 40 min w temp. 180°C.
Gdy wierzch ciasta nabierze złotego koloru, wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym lub polewamy lukrem utartym z soku z cytryny, cukru pudru i kropli esencji migdałowej.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017
Porady
Wierzchnia warstwa kruchego ciasta popęka w czasie pieczenia, ale to nie szkodzi. Nie należy się martwić, że w czasie krojenia ciasto będzie się łamać, i tak będzie pyszne.
Zobacz też: Placek czekoladowy z białym wnętrzem