Królik pieczony w musztardowo-tymiankowej marynacie

Bardzo zdrowe i pyszne mięso królika w towarzystwie leśnych grzybów.

dodany przez: ZlotaRybka

dania mięsne

Czas przygotowania:
48godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 158 głosów)


Składniki:

  • podzielone na częsci mięso z jednego królika
  • 3 łyżki musztadry
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do posmarowania

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Podzielone na części mięso królika umyć, natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem, musztardą ( musztarda spowoduje, że mięso królika stanie się kruche i soczyste). Calość posypać tymiankiem. Tak przyprawionego królika włożyc do miski i wstawić na noc do lodówki. Następnie wykładamy mięso do naczynia żaroodpornego, smarujemy je odrobiną oliwy ( aby się nie spaliło podczas pieczenia). Ja pieklam w kombiwarze halonegonowym 45 minut, temperatura 180 stopni.
  • Najlepiej smakuje ze smażonymi podgrzybkami z cebulą i pieczonymi ziemniakami. Rewelacja!

Porady

Zobacz też: smarowidło z królika

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy