Zupa chlebowo-cebulowa

Ocena:

4.43 (192)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Przepis na chlebowo-cebulową zupę krem z serem.

Składniki:

  • 30 dag czerstwego pszennego pieczywa
  • 1/2 l tłustego mleka
  • 20 dag półtwardego sera typu appenzeller
  • 3–4 średniej wielkości cebule
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 l wywaru warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Zupa chlebowo-cebulowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pieczywo kroimy w kostkę, zalewamy letnim mlekiem i odstawiamy na 1 godz.
  • Ser ścieramy, cebule obieramy, kroimy w piórka, natkę siekamy i odkładamy.
  • W głębokim rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebule i szklimy, mieszając. Dodajemy namoczone pieczywo, ser i ciepły wywar. Mieszając, doprowadzamy do zagotowania, od tego momentu gotujemy jeszcze 3 min.
  • Przyprawiamy bardzo pikantnie solą, pieprzem i gałką, posypujemy natką. Podajemy z bagietką.

Porady

Oryginalny appenzeller to szwajcarski ser z krowiego mleka, który dojrzewa min. 3 mies. W zależności od wieku jest łagodny lub pikantny, pachnie ziołami, w smaku jest owocowo-orzechowy. W tym przepisie może go zastąpić właściwie każdy dobrze topliwy ser.

Zobacz też: Zupa cebulowa z kukurydzą i jajeczną grzanką

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne