1 cebula dymka (potrzebny będzie tylko szczypiorek)
1 i 3/4 litra wody
sól
4-6 kromek chleba
oliwa lub olej
Sposób przygotowania:
gotowanie
Zupa krem z grzankami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Umytą porcję rosołową wkładamy do garnka, zalewamy wodą ,dodajemy przyprawy i warzywa prócz pora.Gotujemy rosół ok. 45 min. po tym czasie przelewamy do drugiego garnka przez sito.Dodajemy dobrze umytego , pokrojonego na pół plasterki pora.Gotujemy przez ok. 10 minut pod przykryciem, zmniejszamy na najmniejszy ogień i miksujemy , dodajemy małe kawałeczki serka topionego, mieszamy do rozpuszczenia się i na sam koniec wlewamy śmietankę wymieszaną z mąką.Chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.Teraz pora na przygotowanie grzanek: kromki chleba okroić ze skórek , sam środek chleba kroimy na małą kostkę i skrapiamy go odrobiną oliwy lub oleju.Wsypać pokrojony chleb na suchą , rozgrzaną patelnię co chwilę potrząsając patelnią ,aby grzanki się nie przypaliły . Muszą być przyrumienione i chrupiące.Zupę dekorujemy na talerzu grzankami i pokrojonym szczypiorkiem .
Komentarze