Krem z buraka zapiekany pod grzanką grzybową

Ocena:

4.53 (194)

  • dla 4 osób

.

Składniki:

  • 4 opakowania kremu z buraków Healthy Mind
  • 300 g pieczarek tartych na grubych oczkach
  • 2 białe cebule
  • 100 g orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • 6-8 małych kromek chleba razowego o grubości 1 cm
  • natka pietruszki

Krem z buraka zapiekany pod grzanką grzybową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Kromki chleba razowego obkrój ze wszystkich stron ze skórki. Skórkę drobno pokrój.
  • Krok 2: Orzechy upraż w piekarniku w temp. 170°C 10min (możesz użyć surowych). Wyjmij i wystudź i posiekaj.
  • Krok 3: Na maśle zeszklij posiekaną w kostkę cebulę nie mieszając około 2 min. Następnie doda pokruszone oczyszczone suche grzyby i wymieszaj, dodaj tarte pieczarki. Całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu 10 min, następnie dodaj śmietankę i pokrojone w drobną kostkę ścinki z razowego chleba. Całość miesza do zagrzania, odstaw na 15 min i zmiksuj blenderem. Gotową pastę dopraw solą i pieprzem (jeśli chcesz mieć bardziej głęboki smak zamiast soli użyj sosu sojowego). Kromki chleba razowego posmarujemy powstałą pastą.
  • Krok 4: Kokilki zalej do połowy kremem. Kromki chleba posmarowane pastą pokruj w kostkę 2 na 2 cm i układamy gęsto na kremie. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 175°C 15 min.
  • Krok 5: Podaj z tartym wędzonym serem typu oscypek np. rolada ustrzycka i posiekanymi orzechami. Udekoruj natką pietruszki i łezką kwaśniej śmietany.

Porady

  1. Dodanie sosu sojowego naturalnie uważonego zamiast soli dodaje naszej potrawie wartości probiotycznych pamiętając, że dodajemy go na końcu
  2. Natka pietruszki to bogactwo błonnika, który przy dość ciężkich potrawach wigilijnych ułatwi nam trawienie
  3. Dodanie orzechów laskowych lub włoskich to naturalne bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowyc
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne