Krążki cebulowe w panko

Chrupiące krążki cebulowe to doskonała przekąska na imprezę czy wieczór filmowy. Możemy zrobić je w cieście naleśnikowym lub wykorzystać panierkę panko - chrupiący, orientalny odpowiednik.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przystawki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 182 głosów)

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka jasnego piwa
  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g panierki panko
  • 4 duże słodkie cebule
  • olej do głębokiego smażenia
  • gruba sól morska

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Krążki cebulowe w panko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W jednej misce roztrzepujemy jajka, mleko i piwo, w drugiej – 250 g mąki i proszek, w trzeciej – resztę mąki i panko.
  • Obrane cebule kroimy w plastry i dzielimy na krążki. W dużym szerokim rondlu rozgrzewamy do temp. ok. 200°C olej – powinno go być 8–9 cm.
  • Krążki cebulowe najpierw zanurzamy w mieszance jajecznej, potem w mące z proszkiem, znowu w mieszance jajecznej i w mące z panko, wrzucamy po kilka sztuk na olej i smażymy na złoto, obracając.
  • Odławiamy na półmisek wyłożony papierowymi ręcznikami, jeszcze gorące posypujemy solą.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2016

Porady

Panierkę panko kupimy np. w marketach, w działach „kuchnie świata” – jest sporo grubsza niż nasza tarta bułka, dzięki czemu jest też dużo bardziej chrupiąca. Sama w sobie nie zmienia smaku potraw, można zatem używać jej nawet w przepisach tradycyjnej domowej kuchni polskiej – np. mielone kotlety w panko, usmażone na smalcu to po prostu rewelacja!

Zobacz też: panierka panko - domowa czy ze sklepu?


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy