Wspaniały smak z mojego dzieciństwa-ten przepis moja mama zdobyła na kursie gdy miała 19 lat.
Składniki:
BISZKOPT:
5jajek
5łyż. cukru
5łyż. mąki
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
CIASTO MAKOWE:
1szkl. maku
1/2 szkl. bułki tartej
6 jaj
25 dag. cukru pudru
przyprawa do piernika
olejek migdałowy
MASA:
1 kostka masła
15 dag. cukru pudru
4 kopiaste łyżeczki kawy
Krajanka makowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, ubijając dodać cukier, żółtka. Do masy dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Upiec.
CIASTO MAKOWE:
Mak sparzyć, przemielić dwa razy. Białka ubić na pianę, utrwalić cukrem pudrem, wymieszać z żółtkami, makiem i bułką tartą. Delikatnie mieszając połączyć z przyprawą do piernika, olejkiem. Wyłożyć na blaszkę. Piec około 30 min.
MASA:
Kawę zaparzyć w 1/2 szkl. wody.Ostudzić.Jajka z cukrem ubijać na parze do uzyskania gęstej masy, odstawić, ubijać delikatnie aż ostygnie. Masło utrzeć, połączyć z masą jajeczną. Do tej masy ucierając dodawać po 1 łyż. kawy (można też dać trochę fusów).
PRZEŁOŻENIE:
Biszkopt, masa, ciasto makowe, dowolna polewa lub cukier puder.