Krajanka makowa

Ocena:

4.56 (162)

  • 1 godz. 30 min.
Wspaniały smak z mojego dzieciństwa-ten przepis moja mama zdobyła na kursie gdy miała 19 lat.

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 5jajek
  • 5łyż. cukru
  • 5łyż. mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • CIASTO MAKOWE:
  • 1szkl. maku
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • 6 jaj
  • 25 dag. cukru pudru
  • przyprawa do piernika
  • olejek migdałowy
  • MASA:
  • 1 kostka masła
  • 15 dag. cukru pudru
  • 4 kopiaste łyżeczki kawy

Krajanka makowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • BISZKOPT:
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, ubijając dodać cukier, żółtka. Do masy dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Upiec.
  • CIASTO MAKOWE:
  • Mak sparzyć, przemielić dwa razy. Białka ubić na pianę, utrwalić cukrem pudrem, wymieszać z żółtkami, makiem i bułką tartą. Delikatnie mieszając połączyć z przyprawą do piernika, olejkiem. Wyłożyć na blaszkę. Piec około 30 min.
  • MASA:
  • Kawę zaparzyć w 1/2 szkl. wody.Ostudzić.Jajka z cukrem ubijać na parze do uzyskania gęstej masy, odstawić, ubijać delikatnie aż ostygnie. Masło utrzeć, połączyć z masą jajeczną. Do tej masy ucierając dodawać po 1 łyż. kawy (można też dać trochę fusów).
  • PRZEŁOŻENIE:
  • Biszkopt, masa, ciasto makowe, dowolna polewa lub cukier puder.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne