hreczniaki

Hreczniaki

Ocena:

4.49 (198)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Fajna odmiana od schabowego lub dodatek do mięs, który zastępuje ziemniaki, frytki czy ryż

Składniki:

  • 4 woreczki kaszy gryczanej
  • 1-2 cebule
  • 250 g sera białego
  • pęczek szczypiorku
  • do smażenia masło
  • do smażenia smalec
  • do obtoczenia bułka tarta
  • sól, pieprz,
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 jajka surowe

Hreczniaki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Biały ser rozdrabniamy widelcem (wersja oryginalna, zmielić ser z kaszą, ja poszłam na łatwiznę i nie mieliłam :) Cebulkę kroimy drobno i smażymy na masełku. Czosnek wyciskamy przez praskę. Szczypiorek siekamy drobno.Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy razem z jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kulki i obtaczamy w bułce. Niestety będą oprnie się sklejały dlatego trzeba w tej bułce je wygniatać chwilkę. Na patelni rozpuszczamy np smalczyk i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne