Fajna odmiana od schabowego lub dodatek do mięs, który zastępuje ziemniaki, frytki czy ryż
Składniki:
4 woreczki kaszy gryczanej
1-2 cebule
250 g sera białego
pęczek szczypiorku
do smażenia masło
do smażenia smalec
do obtoczenia bułka tarta
sól, pieprz,
3-4 ząbki czosnku
4 jajka surowe
Hreczniaki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Biały ser rozdrabniamy widelcem (wersja oryginalna, zmielić ser z kaszą, ja poszłam na łatwiznę i nie mieliłam :) Cebulkę kroimy drobno i smażymy na masełku. Czosnek wyciskamy przez praskę. Szczypiorek siekamy drobno.Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy razem z jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kulki i obtaczamy w bułce. Niestety będą oprnie się sklejały dlatego trzeba w tej bułce je wygniatać chwilkę. Na patelni rozpuszczamy np smalczyk i smażymy z każdej strony na złoty kolor.