Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej to przepis ekonomiczny i aromatyczny w przygotowaniu. Najbardziej sprawdzi się kasza gryczana palona. Kotlety z kaszy gryczanej doskonale przyjmą dodatek wędzonego boczku, kiełbasy i przesmażonej cebulki. Masę jak na kotlety z kaszy gryczanej można rozdrobnić w maszynce i upiec w foremce jak pieczeń rzymską. Przepis na kotlety z kaszy gryczanej sprawdzi się doskonale jako lunch do pracy lub rodzinny obiad.

dodany przez: mojegotowanie

kotlety

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 183 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kasza-gryczana-iStock (1) 1. Zagotowujemy 2,5 szklanki wody z suszonym grzybem, wsypujemy kaszę gryczaną, gotujemy do miękkości, odcedzamy; grzyb siekamy. Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na maśle, dodajemy starte pieczarki i posiekany grzyb, dusimy razem ok. 5 min.
  • zoltka-jajka-fot.iStock (1) 2. Studzimy, następnie dokładnie wyrabiamy z kaszą gryczaną, małymi jajkami, tłusty pokruszonym białym serem i namoczoną w wodzie lub mleku, odciśniętą kajzerką, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Z masy formujemy owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na złoto, na oleju. Podajemy gorące, np. z sosem, ulubioną surówką, kiszonkami itd.

Porady

Kotlety z kaszy gryczanej zawierają w przepisie:

  • szklankę suchej kaszy gryczanej palonej
  • 250 g tłustego, pokruszonego zwartego białego sera
  • czerstwą kajzerkę, namoczoną w wodzie lub mleku i odciśniętą
  • olej do smażenia

Notka redakcyjna

Kotlety z kaszy gryczanej – jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej dobrze jest przygotować z kaszy gryczanej palonej. Będą miały wyrazistszy smak i silniejszy aromat. Wiele osób uważa, go za zbyt charakterystyczny i jej unika. Kaszę gryczaną paloną gotujemy do miękkości. Można tak zrobić z kaszą gryczaną na sprzedawaną na kilogramy. Wiele osób ułatwia sobie przygotowanie stosując kaszę gryczaną w torebkach. Kotlety z kaszy gryczanej w woreczkach będą dla wielu osób będą prostsze w przygotowaniu. W szczególności, gdy będą bały się sklejenia ziaren. Następnie jedną cebulę i dwa ząbki czosnku należy poszatkować i dodać do kaszy. Następnie trzeba dodać jajko. W kolejnym kroku należy zmiksować całość na gładką masę, dodając w razie potrzeb bułkę tartą. Ciekawostką jest, że do masy można dodać wkruszony twaróg. Dzięki temu przełamie się intensywny smak kaszy gryczanej. Na koniec trzeba masę na kotlety z kaszy gryczanej doprawić solą i czarnym pieprzem. Następnie w dłoniach należy uformować grubsze kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju.

Kotlety z kaszy gryczanej – z czym podawać

Kotlety z kaszy gryczanej to świetna propozycja na lekki obiad albo na zdrową kolację. Jeżeli szukacie pomysłu na przygotowanie lunchu do pracy, to kotlety z kaszy gryczanej również się sprawdzą. Tak przygotowane kotlety można podawać z surówką z sezonowych warzyw, sałatką z kiszonych buraków albo z sosem pieczarkowym i duszonymi warzywami.

Na przykład świetnym urozmaiceniem będą kotlety z kaszy gryczanej z dodatkiem twarogu lub kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami. Ciekawostką będą kotlety z kaszy gryczanej z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy