Meksykańskie tacos z wołowiną i papryką

Tacos - przepis na to danie pochodzi z kuchni meksykańskiej. Nasz przepis to tacos z wołowiną i papryką, czyli mięsno-warzywnym farszem propozycja na kolację lub lunch. Smakuje wprost przepysznie, bo kuchnia meksykańska to bogactwo smaków! Tacos robi się wyjątkowo łatwo i szybko. Wystarczy do kukurydzianych placków tacos lub tortilli włożyć ulubiony farsz. Może być mięsny lub wegetariański, w zależności od tego, co lubimy najbardziej. My polecamy przepis na tacos z wołowiną i papryką - z pysznej marynaty będą smakować wyjątkowo! Takie nadzienie do tacos zrobi wrażenie na rodzinie i gościach przy stole.

dania mięsnetacosPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
200.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.54 z 157 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Do tacos najlepsze będą steki z łaty wołowej. Jak zrobić tacos? Przygotowujemy na początek marynatę. Wyciskamy sok z limonki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki marynaty: sos worcester, 4 łyżki soku z limonki, 4 łyżki oliwy, czosnek, wędzoną paprykę, kumin, chili, po szczypcie soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Wkładamy steki, obtaczamy i odstawiamy na godzinę.
  • 2.Steki układamy na mocno rozgrzanym grillu, pieczemy po 4 minuty z obu stron.
    Łata wołowa jest cienka i nie potrzebuje długiego pieczenia. Odstawiamy na
    10 minut, aby mięso odpoczęło. Następnie kroimy w paski.
  • 3.Papryki kroimy w paski, dymkę i kolendrę siekamy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy. Tortille podgrzewamy po 10 sekund z obu stron. Wkładamy do pojemników.
  • 4.Tortille napełniamy mięsem i warzywami, skrapiamy oliwą i sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Tacos z grillowaną wołowiną i papryką gotowe!

Kalorie: 200.00

Porady

Tacos możemy przygotować sami od podstaw, czyli od zrobienia placków. W sklepach znajdziecie jednak także gotowe tortille, których można użyć do tacos. Jeśli nie mamy czasu sami ich przygotować, te kupne też będą dobre. Tacos to świetna przekąska, ponieważ możemy do środka włożyć dużą porcję warzyw jako farsz do tacos. Tacos można podawać na zimno i na ciepło - jest to przepis bardzo uniwersalny. Możemy lekko je podpiec lub wręcz przeciwnie, piec chwilę dłużej, żeby placki stały się chrupiące. 

Notka redakcyjna

Tacos to danie kuchni meksykańskiej. Możemy podawać je na wiele różnych sposobów. Warto spróbować wersji z kurczakiem czy wegetariańskiej, np. z tofu. Wbrew pozorom to bardzo pożywne danie. Jeśli chcemy nieco je urozmaicić możemy przygotować różne farsze i każde tacos nadziać innym. Tacos to świetna przekąska na imprezę. Pamiętajmy, że jedząc tacos powinniśmy lekko przechylić głowę i ugryźć je niejako od dołu. W innym wypadku może się rozpaść.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy