Frittata z chlebem, czerwoną cebulą i szałwią

Frittata z chlebem, czerwoną cebulą i szałwią to proste w wykonaniu danie. Poradzą z nim sobie nawet debiutanci. Frittata z chlebem, czerwoną cebulą i szałwią to znakomita propozycja na śniadanie lub lekki lunch. 

frittata

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 154 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Czerstwe pieczywo, bez skórki, pokrojone na małe kawałki polewamy 2 łyżkami oliwy, mieszamy, rozkładamy na blasze i pieczemy przez 12 min. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min, osączamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy pokrojoną w cienkie pióra czerwoną cebulę przez 5 min.
  • 2.Dodajemy rodzynki, uprażone na suchej patelni, grubo posiekane orzeszki oraz pieczywo i chwilę podsmażamy. Ubite białka łączymy z mlekiem oraz startym półtwardym, dojrzewającym serem, doprawiamy solą i wlewamy na patelnię. Smażymy przez 3 min, następnie patelnię wstawiamy do piekarnika, układamy na wierzchu listki szałwii i pieczemy przez 15 min.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy