golabki_drobiowe_w_pomidorach

GOŁĄBKI DROBIOWE W POMIDORACH

Ocena:

4.51 (204)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 5 osób
Gołąbki z drobiowego mięsa - doskonale komponujące się z pomidorowym sosem. Są delikatne i pyszne...

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • filet z indyka
  • główka białej kapusty
  • 4 woreczki ryżu
  • jajko
  • cebula
  • przyprawy do farszu (sól, pieprz czarny i ziołowy, vegeta, mielony kminek)
  • przyprawy do sosu (oregano, majeranek, koperek suszony, vegeta, pieprz)
  • 3 duże pomidory
  • pół szklanki śmietany 12%
  • ok. 2 łyżeczki mąki
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki

Gołąbki drobiowe w pomidorach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Główkę kapusty gotujemy w osolonej wodzie, aż liście zmiękną, następnie ścinamy zgrubiale nerwy. Ryż gotujemy według zaleceń podanych na opakowaniu. Mięso mielimy na maszynce. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę - należy zeszklić na maśle. W misce mieszamy mięso, ostudzony ryż, jajko, cebulkę oraz przyprawy. Porcje farszu układamy kolejno na liściach kapusty i zawijamy. Przygotowane gołąbki układamy ciasno w garnku i zalewamy wodą (do wysokości gołąbka). Pomidory kroimy w grube plastry, układamy na wierzchu gołąbków i posypujemy przyprawami oraz posiekaną natką pietruszki. Gołąbki dusimy pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Aby przygotować gęsty sos – należy do sosu spod gołąbków dodać łyżkę przecieru pomidorowego oraz śmietanę połączoną z mąką, następnie ponownie zagotować (ok. 2 minut).
  • Z podanych proporcji uzyskujemy ok. 15 gołąbków.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne