Knedle ze śliwkami

Pyszne danie z dzieciństwa

PierogiKnedle

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 195 głosów)

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • śliwki węgierki
  • cukier do smaku
  • rozpuszczone masło do polania knedli

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Ostudzić. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Z masy formować placuszki wielkości połowy dłoni. Na srodku każdego placka umieścić połówkę śliwki węgierki i wsypać ok. pół łyżeczki cukru. Zlepiać i formować kulki. Knedle gotować ok. 5 min od wypłynięcia. Podawać polane roztopionym masłem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy