Przepis na knedle - o czym warto pamiętać

Do przygotowania knedli zazwyczaj używa się ziemniaków - lepiej jednak ugotować je dzień wcześniej lub wykorzystać resztki z obiadu. Najlepsze będą ziemniaki mączyste. Knedle będą łatwiej się formować i będą smaczniejsze. Przygotowane owoce zamykamy w masie i formujemy lekko wilgotnymi dłońmi lub obficie posypanymi mąką - całość nie będzie się za bardzo kleić. Jednak im mniej mąki w knedlach ziemniaczanych, tym lepiej - dosypując jej za dużo, możemy ostatecznie ugotować twarde knedle. Knedle najlepiej gotować w większym garnku bez przykrycia, pojedynczo wrzucać je do gorącej, lekko osolonej wody. Dla smaku można wodę również posłodzić lub dodać laskę wanilii. Gdy knedle po kilku chwilach wypłyną na wierzch, najwygodniej wyciągać je szeroką łyżką cedzakową. Zdarza się, że knedle przywierają do dna garnka? Problem zniknie, jeśli do wody wsypiesz trochę mąki.

Knedle serowe czy knedle ziemniaczane?

Są dwie szkoły przygotowywania knedli - pierwsza z nich to wyrobienie masy z ugotowanych wcześniej ziemniaków, a druga to ciasto z sera lub połączenia sera i ziemniaków. Niektórzy przygotowują knedle z namoczonej w mleku bułki, a nawet wątróbki. Od dostępności składników i naszych upodobań kulinarnych zależy, na którą wersję się zdecydujemy. Jeszcze innym pomysłem są knedle karpatkowe, do których przyda się dosłownie kilka składników, ale za to niezbędna będzie sprawdzona technika przygotowywania ciasta w kąpieli wodnej lub garnuszku. Przykładowo knedle ze śliwkami bez ziemniaków to rozwiązanie dla osób, które nie mają ugotowanych kartofli, ani sera pod ręką. Ciekawym pomysłem mogą być też knedle serowe, ale z dodatkiem kaszki - takie knedle z kaszy manny pokochają najmłodsi i ich mamy, bo są delikatne w smaku i łatwe do przygotowania.

Knedle z owocami lata - wybierz przepis

Najpopularniejsze propozycje, czyli knedle z truskawkami i knedle ze śliwkami, to dobrze znane połączenia smaków. Warto eksperymentować z dodatkami - np. orzechową panierką lub waniliowym sosem, ale ciekawym rozwiązaniem będzie wykorzystanie mniej oczywistych owoców. W środku lata polecamy knedle z wiśniami oraz knedle z czereśniamiZ kolei knedle rabarbarowe z cynamonem będą dobrym pomysłem do wykorzystania rzewienia (rabarbaru), który zazwyczaj trafia do kompotu. Gdy skończą się truskawki, warto zrobić knedle z malinami - wprost rozpływają się w ustach. Oryginalnym pomysłem są też knedle z bananami  - dzieciom można podać je z sosem czekoladowym. Pod koniec wakacji, kiedy znikną ze straganów typowo letnie owoce, zróbmy knedle z jabłkami. A co jeśli mamy ochotę na knedle zimą? Wykorzystajmy mrożone owoce - wyjdą równie pysznie!

Marzy Ci się jeszcze inny przepis na knedle? Zerknij na nasze propozycje do galerii!