KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

Przy urodzaju śliwek nie może zabraknąć na stole knedli.

PierogiKnedle

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 145 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 25 dkg mąki pszennej
  • sól
  • mąka ziemniaczana do podsypania
  • odrobina masła (opcjonalnie)
  • ok. 1/2 kg śliwek

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze ciepłe obrać i od razu zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę. Odstawić do wystudzenia. Śliwki wydrylować nie rozcinając ich do końca.
  • Do zmielonych ziemniaków dodać mąkę pszenną, sól i jajko. Szybko wyrobić ciasto.
  • Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 4 cm, kroić na kawałki 4 cm. W każdym zrobić niewielkie wgłębienie, a w nim umieścić śliwkę.
  • Ciasto zlepić, delikatnie uformować kulę i obtoczyć ją lekko w mące ziemniaczanej (knedle będą przez to ładnie się błyszczały).
  • Zagotować wodę z solą kłaść do wrzątku porcjami i delikatnie zamieszać. Gotować ok. 5 minut. Aby upewnić się czy ciasto jest odpowiednie warto pierwszego knedla ugotować na próbę: jeśli ciasto się rozpada należy dodać więcej mąki, jeśli jest za twarde można dolać trochę mleka.
  • Ugotowane knedle układać w ogrzanym naczyniu, dodając odrobinę masła, aby się nie sklejały.
  • Knedle zwyczajowo podaje się ze zrumienioną bułką tartą, ja podałam je z waniliowym twarożkiem.

Porady

Zobacz też: domowe knedle z truskawkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy