Knedle ze śliwkami

w sezonie śliwkowym nie można zapomnieć o knedlach

PierogiKnedle

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 187 głosów)

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, obranych, przestudzonych i zmielonych
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • śliwki umyte i wypestkowane ( na 1 knedel 1 śliwka )
  • 250 ml gęstej śmietany
  • cukier

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto.
  • Ciasto dzielimy na kulki dwa razy większe od orzecha włoskiego.
  • Każdy kawałek ciasta spłaszczamy, na środku kładziemy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy dokładnie tworząc kulkę.
  • W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, knedle wrzucamy na wrzątek tak aby swobodnie pływały.
  • Od wypłynięcia gotujemy na niewielkim ogniu prze 5 minut.
  • Po wyjęciu knedli na talerz polewamy śmietaną rozrobioną z cukrem i dekorujemy dodatkowo śliwkami.

Porady

Zobacz też: domowe knedle z truskawkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy