Szare kluski (skubanki, przecieraki) z papryką

Przygotowując ciasto na szare kluski, trzeba zadbać o jego odpowiednią konsystencję: ciasto nie może być zbyt gęste, bo kluski będą twarde, ani zbyt rzadkie, żeby nie rozpłynęło się w wodzie

PierogiKluski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 157 głosów)

Składniki:

  • przecieraki:
  • 2 kg kartofli
  • 10 łyżek mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • 2 cebule
  • 5 dag słoniny
  • duszona papryka:
  • 50 dag papryki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka mielonej papryki
  • 50 dag pomidorów w zalewie
  • sól

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przecieraki:
  • Kartofle obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Z przetartej masy odciskamy sok przez płócienny woreczek. Dodajemy mąkę, jajka, sól i mieszamy. Zagotowujemy osoloną wodę.
  • Ciasto wykładamy na pokrywkę i zsuwamy łyżką niewielkie porcje na osolony wrzątek. Gotujemy ok. 5 min.
  • Cebule obieramy, drobno siekamy.
  • Słoninę kroimy drobno i topimy, wrzucamy posiekaną cebulę i rumienimy.
  • Ugotowane przecieraki wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek, polewamy stopionym tłuszczem z cebulą, albo podajemy z duszoną papryką.
  • Oczyszczoną paprykę kroimy w paseczki.
  • Obraną cebulę i czosnek siekamy, boczek podsmażamy na oleju, dodajemy mieloną paprykę, cebulę, czosnek, mieszając smażymy 3–4 min.
  • Wkładamy paprykę, pomidory z zalewą, solimy i gotujemy na dużym ogniu.
  • Gdy połowa płynu odparuje, zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem, aż papryka będzie miękka.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy