Ketchup Czarująca Ania

Pyszny, smaczny i bez konserwantów - ketchup domowy. Niesamowity smak którym zaskoczysz wszystkich.

PrzetworySosy

Czas przygotowania:
240 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 179 głosów)

Składniki:

  • - 3 kg pomidorów
  • - 0,5 kg jabłek
  • - 4 cebule
  • - 1/2 szklanki cukru
  • - 1/2 szklanki octu winnego
  • - łyżka cynamonu
  • - łyżka gorczycy
  • - 1 papryka pepperoni
  • - sól, pieprz do smaku

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1)Przygotuj słoiki - dokładnie wymyj, wyparz i wysusz.
  • 2)Pomidory, jabłka i cebulę kroimy w paski (krążki).
  • 3)Wrzucamy do garnka i gotujemy (na dno garnka wlewamy trochę wody). Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie (około 30 minut)
  • 4)Kiedy składniki już są miękkie to miksujemy je blenderem, dodajemy cukier, ocet winny, cynamon, gorczycę, sól, pieprz i mieszamy.
  • 5)Całość gotujemy około 1 godziny.
  • 5)Przykrywamy i zostawiamy na noc.
  • 6)Na drugi dzień gotujemy około godziny.
  • 7)Nakładamy do słoików.
  • 8)Słoiki wkładamy do garnka z wodą (na dno kładziemy szmatkę) gotujemy około 20 minut.
  • 9)Kiedy już ostygną wyjmujemy słoiki z garnka, wkładamy na 1 dzień do lodówki.
  • 10)Przenosimy słoiki w chłodne miejsce (piwnica) lub pozostawiamy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy