Ketchup Czarująca Ania

Pyszny, smaczny i bez konserwantów - ketchup domowy. Niesamowity smak którym zaskoczysz wszystkich.

Dodany przez:

Ketchup Czarująca Ania

Dania gotowe

Czas przygotowania:
Porcje:
11 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • - 3 kg pomidorów
  • - 0,5 kg jabłek
  • - 4 cebule
  • - 1/2 szklanki cukru
  • - 1/2 szklanki octu winnego
  • - łyżka cynamonu
  • - łyżka gorczycy
  • - 1 papryka pepperoni
  • - sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. 1)Przygotuj słoiki - dokładnie wymyj, wyparz i wysusz.
  2. 2)Pomidory, jabłka i cebulę kroimy w paski (krążki).
  3. 3)Wrzucamy do garnka i gotujemy (na dno garnka wlewamy trochę wody). Gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie (około 30 minut)
  4. 4)Kiedy składniki już są miękkie to miksujemy je blenderem, dodajemy cukier, ocet winny, cynamon, gorczycę, sól, pieprz i mieszamy.
  5. 5)Całość gotujemy około 1 godziny.
  6. 5)Przykrywamy i zostawiamy na noc.
  7. 6)Na drugi dzień gotujemy około godziny.
  8. 7)Nakładamy do słoików.
  9. 8)Słoiki wkładamy do garnka z wodą (na dno kładziemy szmatkę) gotujemy około 20 minut.
  10. 9)Kiedy już ostygną wyjmujemy słoiki z garnka, wkładamy na 1 dzień do lodówki.
  11. 10)Przenosimy słoiki w chłodne miejsce (piwnica) lub pozostawiamy w lodówce.
Śniadanie przetwory ryby mięso warzywa obiad kolacja wegetariańska sos pomidor ketchup
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze