Sałatka owocowo-ziołowa z mozzarellą i prosciutto

Orzeźwiająca, lekka i szybka do przygotowania sałatka owocowo-ziołowa. Dodatek mozzarelli i prosciutto sprawi, że będzie idealna na grilla, piknik lub lunch.

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 duże garści mieszanych liści rukoli, szpinaku baby i świeżych ziół, koniecznie z bazylią
  • opakowanie minimozzarelli
  • czerwona cebula
  • 4 plastry prosciutto
  • kilkanaście malin
  • kilka truskawek
  • garstka gotowych grzanek ziołowych
  • garstka prażonych orzeszków piniowych
  • na sos: 6 łyżek oliwy
  • do smaku: sok z cytryny, musztarda ziarnista, miód, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Zieleninę wkładamy do salaterki. Mozzarelle osączamy, przecinamy na połówki, cebulę kroimy w krążki, szynkę rwiemy na kawałki, wszystko mieszamy z zieleniną.
  2. Na wierzchu rozkładamy maliny i pokrojone w plasterki truskawki.
  3. Z podanych składników ucieramy sos, polewamy sałatkę, posypujemy grzankami i piniami.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.
sałatka truskawki mozzarella prosciutto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze