Keks z serem bleu i gruszkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepis na keks - Keks z serem bleu i gruszkami
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min, osączamy. Keksówkę wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem i solą. Dodajemy pokruszony ser, orzechy, rodzynki i obrane, pokrojone w grubą kostkę gruszki. Jajka ubijamy z olejem, szczyptą pieprzu i mlekiem. Łączymy składniki mokre i suche.
Przekładamy ciasto do formy, pieczemy ok. 1–1,5 godz. lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek keksu będzie czysty.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto na 10 min w formie, następnie wyjmujemy i odstawiamy, aż całkiem wystygnie.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze