Kebab

Kebab możesz wykonać samodzielnie,

Dania głównedania mięsnekebabPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 147 głosów)

Składniki:

  • pita
  • mięso
  • kapusta czerwona
  • kapusta pekińska
  • kapusta biała
  • ogórek
  • pomidor
  • sos czosnkowy
  • sos chili
  • sól
  • pieprz
  • papryka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Włóż pite do pieca i podgrzewaj ją, aż będzie ciepła. Po upływie kilku minut ostrożnie wyjmij ją z pieca.
  • Ciepłą pite przetnij za pomocą ostrego noża, tworząc w niej kieszeń.
  • Do tak przygotowanej pity włóż mięso. W restauracjach dodaje się specjalnie przygotowane mięso do kebabu – baraninę na dużym rożnie, które ścina się warstwami na szufelkę za pomocą ostrego noża. Przygotowując kebab w domu, możesz użyć mięsa mielonego, podsmażonego na patelni z dodatkiem cebuli i czosnku, smażonego boczku czy szynki jak również podsmażonych kawałków kurczaka.
  • Teraz czas na dodatki. Według uznania może to być kapusta biała, kapusta czerwona, pomidor, kukurydza oraz cebula i świeży ogórek. Kapustę potnij w cienkie paski, ogórek i pomidor w plasterki.
  • Na koniec dodaj sos. Najlepszy do kebabu jest sos czosnkowy i odrobina sosu chili – jeśli lubisz ostre dania.
  • Całość dopraw do smaku używając soli, pieprzu i papryki. Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy