Karpatka mojej babci

Przepyszna karpatka mojej babci.

dodany przez: Anullka

Ciasta karpatka Desery krem ciasta parzone

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 201 głosów)


Składniki:

  • Ciasto
  • 1½ szklanki wody
  • ½ kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 5 jajek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa
  • 1 masło roślinne 250 gram
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Wodę zagotować z tłuszczem,do gotującej wody dodać szklankę mąki krupczatki,wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
  • Dobrze wymieszać w garnku,wystudzić!
  • Do zimnej masy dodawać ,po jednym jajku i dobrze wyrobić mikserem.Najlepiej widełkami do piany,podzielić ciasto na 2 równe części.Wyłożyć blaszkę o wymiarach25x40 cm
  • papierem do pieczenia
  • piec 2 placki każdy po 50 min w 180ºC
  • Maslo roślinne utrzeć z cukrem pudrem,ugotować budyń w 1¾ szklanki mleka wystudzić.Zimny budyń dodawać po łyżce do masy i razem ucierać
  • na końcu dodać sok z cytryny do smaku.Przełożyć ciasto i posypać cukrem pudrem
  • wymieszanym z wanilią.
  • Smacznego.
  • Ciasta starczy na pewno,ale żeby dobrze i cienko się rozkładało,róbmy to łyżką do zupy maczając od czasu do czasu w wodzie:)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy