Karnawałowe pączki

Pyszne pączki, sprawdzony przepis.

DeserypączkimarmoladyPrzekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Kalorie:
250 kcal
Ocena:

(średnia 4.47 z 174 głosów)

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 kieliszku spirytusu
  • szczypta soli
  • sok z 1/ 2 cytryny
  • marmolada - najlepsza różana
  • 10 dag margaryny
  • cukier waniliowy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Do ocieplonej śmietany dodajemy żółtka, rozkruszone drożdże, cukier i mąkę. Wyrabiamy ciasto.
  • Pod koniec wyrabiania wlewamy roztopione masło oraz spirytus. Nadal wyrabiamy. Dobre ciasto
  • musi być elastyczne i miękkie. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do
  • wyrośnięcia.
  • 2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy z niego małe krążki, na środku każdego kładziemy
  • marmoladę i formujemy pączki. Układamy na stolnicy aby wyrosły.
  • 3. Wyrośnięte pączki smażymy obustronnie pod przykryciem na jasno-złoty kolor.
  • 4. Gorące pączki kładziemy na bibule, aby obeschły, a potem posypujemy cukrem i wanilią

Kalorie: 250

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy