Karkówka w sosie ciemnym

Pyszny sos, pachnący czosnkiem.

dodany przez: sandra000

dania mięsne Sosy

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.13 z 291 głosów)


Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 litr wody
  • średnia cebula
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • mała marchewka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany słodkiej 18%
  • koperek
  • przyprawy: vegeta, pieprz, słodka papryka, maggi

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Karkówkę pokrój na większe kawałki, posyp przyprawą i usmaż z obydwu stron na brązowy kolor. Podlej
  • wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem na małym ogniu. Cebulę pokrój w kostkę, usmaż na margarynie i dodaj do mięsa. Czosnek wyciśnij przez praskę, a marchewkę zetrzyj na
  • tarce o dużych oczkach i dodaj do reszty. Gdy mięso będzie miękkie wlej mąkę wmieszaną ze śmietaną i odrobiną wywaru. Gotuj chwilę, do momentu zgęstnienia. Dopraw do smaku i posyp koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy