Kluski śląskie

Proste i smaczne

PierogiKluskiDodatki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 175 głosów)

Składniki:

  • 1kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • 1 jajo
  • ok. 25dkg mąki ziemniaczanej
  • sól

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki zmielić maszynka lub bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków (powinna wyjść gładka masa jak puree).
  • Do masy dadać jajo i make ziemniaczana (dodawać stopniowo) i wyrabiać ciasto. Gotowe nie będzie kleić sie do rąk.
  • Z ciasta nabierać porcje wielkosci orzecha włoskiego. Formować spłaszczoną kulkę i pośrodku robić wgłębienie.
  • Zagotować w szerokim garnku wode z solą i porcjami gotować na małym ogniu kluski (ok. 5 minut od chwili wypłyniecia).
  • Mozna podawać okraszone smazona cebulka lub polane sosem, jako dodatek do gulaszu, mięs w sosie itp.
  • Ciasto mozna wyrabiac na stolnicy lub w dużej misce (ja wole ten sposób).
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy