Moje Gotowanie Maj 2019

Karczochy z patelni z papryką, ziemniakami i ziołami

Ocena:

4.47 (189)

  • 40 min.
  • dla 2 osób

Łatwy przepis na lekki obiad. I w dodatku to wegetariański! Karczochy sprawdzą w kuchni, warto przygotować z nich pyszności prosto z patelni. Z dodatkiem papryki, ziemniaków i ziół to całe danie

Składniki:

  • 4–5 młodych karczochów, samych środków, oczyszczonych i obranych
  • 500 g młodych ziemniaków, wyszorowanych
  • 2–3 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku, posiekany
  • kawałek papryczki pepperoni, pokrojony
  • po kilka gałązek: rozmarynu, tymianku i kolendry, posiekanych
  • pół strąka czerwonej papryki, pokrojonej
  • do smaku: sól, pieprz czarny i czerwony
  • do podania: kwaśna śmietana

Karczochy z patelni z papryką, ziemniakami i ziołami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Karczochy kroimy na kilka części każdy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i tniemy na plasterki.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, pepperoni, rozmaryn i tymianek, obsmażamy. Dodajemy czerwoną paprykę, obsmażamy aż lekko zmięknie
  • zdejmujemy z patelni.
  • Na tym samym tłuszczu smażymy karczochy i ziemniaki. Wkładamy z powrotem usmażoną czerwoną paprykę, doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
  • Kwaśną śmietanę mieszamy z kolendrą, pepperoni, solą i czerwonym pieprzem, podajemy do warzyw.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2019

Porady

Zobacz też: karczochy po rzymsku

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne