Kanapka śledziowa

Przepis na kanapkę zwaną "Duńczyk"

Dodany przez:

Kanapka śledziowa

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka musztardy Dijon
  • łyżka pasty curry
  • posiekana szalotka
  • posiekany ogórek konserwowy
  • łyżka kaparów
  • po 1/4 łyżeczki nasion kolendry i gorczycy, zmiażdżonych
  • sól
  • pieprz
  • łyżka zalewy ze śledzi
  • 4 filety śledziowe marynowane w oleju
  • 1/2 twardego, kwaśnego jabłka
  • kilka kromek żytniego chleba albo pumpernikla
  • szczypiorek do dekoracji
  • skórka otarta z 1 cytryny

Przygotowanie

  1. Mieszamy dokładnie śmietanę, majonez, musztardę i pastę curry, szalotkę, ogórka, kapary, przyprawy i śledziową zalewę. Wstawiamy do lodówki na 1 godz. Po tym czasie mieszamy pokrojonymi w paski śledziami
  2. i jabłkiem, schładzamy jeszcze 30 min. Nakładamy na pieczywo, dekorujemy szczypiorkiem, posypujemy skórką z cytryny.
przekąska kolacja sledz kanapki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze