Tost z serem pleśniowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kromki chleba tostowego ułożyć na ruszcie i wsunąć na górny poziom kuchenki. Ok. 4-5 minut ogrzewać je grillem włączonym na dużą moc, aż się lekko przyrumienią. Po 2 minutach przewrócić je na drugą stronę.
Przyrumienione tosty delikatnie posmarować masłem. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne i usunąć nasady ogonków. Na tostach ułożyć połówki gruszek, wydrążoną stroną do góry (spód można lekko ściąć, żeby dobrze leżały na toście).
Ser rozdrobnić widelcem, wymieszać ze śmietaną i brandy. Orzechy grubo posiekać i nałożyć do wydrążonych gruszek. Obłożyć je masą serową. Tosty na ruszcie wsunąć na górny poziom kuchenki i zapiekać ok. 4 minut, ogrzewając równocześnie mikrofalami w mocy 420 W i grillem włączonym na dużą moc (ser powinien się lekko rozpływać).
NASZA RADA
Aby wzbogacić tost z serem pleśniowym, pod gruszkę możesz położyć plaster szynki.
Komentarze