Tost z serem pleśniowym

Ocena:

4.41 (155)

  • 15 min.
  • dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut
Mikrofalowanie: 8-9 minut
Porcja: 620 kcal

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • łyżeczka masła
  • 2 małe gruszki
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 4 plastry sera typu rokpol
  • łyżka śmietany 22%
  • kieliszek brandy

Tost z serem pleśniowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kromki chleba tostowego ułożyć na ruszcie i wsunąć na górny poziom kuchenki. Ok. 4-5 minut ogrzewać je grillem włączonym na dużą moc, aż się lekko przyrumienią. Po 2 minutach przewrócić je na drugą stronę.
  • Przyrumienione tosty delikatnie posmarować masłem. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne i usunąć nasady ogonków. Na tostach ułożyć połówki gruszek, wydrążoną stroną do góry (spód można lekko ściąć, żeby dobrze leżały na toście).
  • Ser rozdrobnić widelcem, wymieszać ze śmietaną i brandy. Orzechy grubo posiekać i nałożyć do wydrążonych gruszek. Obłożyć je masą serową. Tosty na ruszcie wsunąć na górny poziom kuchenki i zapiekać ok. 4 minut, ogrzewając równocześnie mikrofalami w mocy 420 W i grillem włączonym na dużą moc (ser powinien się lekko rozpływać).
  • NASZA RADA
  • Aby wzbogacić tost z serem pleśniowym, pod gruszkę możesz położyć plaster szynki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne