ozorki_w_sosie_musztardowym

Ozorki w sosie musztardowym

Ocena:

4.49 (211)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób

Wykwintne ozorki na obiad.

Składniki:

  • 800 gr ozorków wieprzowych
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek selera ok 100 gr
  • ziele angielskie 3-4 ziarna
  • listek laurowy
  • sól
  • 2 łyżki musztardy
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki

Ozorki w sosie musztardowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ozorki umyć, oczyścić wyciąć gruczoły ślinowe, zalać wodą i zagotować. Pierwszą wodę odlać całkowicie, zalać świerzą, dodać sebulę marchewkę i seler oraz ziele angielskie i listek laurowy, posolić do smaku i gotować do miękkości.
  • Ozorki i warzywa wyjąć i ostudzić trochę, zdjąć resztki z kórki z ozorków, pokroić w plastry. Wywar przecedzić i dodać śmietanę wymieszaną z mąką i musztardą, zagotować ciągle mieszając. Pokroić do sosu jedną marchewkę i seler, dodać pokrojone ozorki, zagotować. Podawać z kaszą gryczaną. Sałatka wedle uznania.

Porady

Jeśli posmakował Ci ten przepis, spróbuj także ozorków w sosie własnym.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne