Ozorki w sosie musztardowym

Wykwintne ozorki na obiad.

dania mięsneSosy

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 208 głosów)

Składniki:

  • 800 gr ozorków wieprzowych
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek selera ok 100 gr
  • ziele angielskie 3-4 ziarna
  • listek laurowy
  • sól
  • 2 łyżki musztardy
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ozorki umyć, oczyścić wyciąć gruczoły ślinowe, zalać wodą i zagotować. Pierwszą wodę odlać całkowicie, zalać świerzą, dodać sebulę marchewkę i seler oraz ziele angielskie i listek laurowy, posolić do smaku i gotować do miękkości.
  • Ozorki i warzywa wyjąć i ostudzić trochę, zdjąć resztki z kórki z ozorków, pokroić w plastry. Wywar przecedzić i dodać śmietanę wymieszaną z mąką i musztardą, zagotować ciągle mieszając. Pokroić do sosu jedną marchewkę i seler, dodać pokrojone ozorki, zagotować. Podawać z kaszą gryczaną. Sałatka wedle uznania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy