Jajecznica z pesto bazyliowym to ciekawa wariacja na temat klasycznego przepisu. Niepozorny ziołowy dodatek całkowicie odmieni Wasze śniadanie, a wystarczy położyć go na usmażonych już jajkach. To także świetny pomysł na pożywny i aromatyczny posiłek na diecie keto. Podajcie go na dobry początek dnia, brunch lub przystawkę. Jajecznica z pesto z pewnością oczaruje Was swoją prostotą.
Apetitonline.cz
(średnia 0 z 0 głosów)
Jajecznica: rozpuszczamy masło na patelni. Podsmażamy na nim czosnek. Wbijamy jajka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Pozwalamy im się ściąć, a po dwóch minutach mieszamy je drewnianą łyżką, żeby utworzyły się większe żółto-białe grudki.
Pesto bazyliowe: umieszczamy na jajecznicy. Zdejmujemy patelnię z ognia, zanim jajka staną się gumowate.
Podanie: jajecznica z pesto najlepiej smakuje jedzona bezpośrednio z patelni, ze świeżym lub podpieczonym chlebem.
Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/michana-vajicka-s-pestem
Kalorie: 320
Węglowodany: 4
Tłuszcz: 26
Błonnik: 0.5
Białko: 16
Tłuszcz nasycony: 8
Cukier: 1
Komentarze