Jadło chłopskie

bardzo pożywne i smaczne jadło dla faceta:)

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • I WERSJA:
  • 2,20 kg mięsa wieprzowego mieszanego: łopatka, boczek, szynka
  • 10 sztuk cebuli
  • 1 szklanka wina białego półsłodkiego
  • 4 listki laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 1 torebka pieprzu ziołowego
  • Pieprz czosnkowy
  • Sól lub jarzynka
  • Słodka mielona papryka
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań z grilla
  • II WERSJA DLA ZAPRACOWANYCH
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 0,5 kg pokrojonych pieczarek
  • 1 słoik sosu Bolońskiego
  • Jarzynka, pieprz, czosnek granulowany
  • Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić, obłożyć cebulą pokrojoną w talarki i przykryte wstawić na dobę do lodówki.
  2. Następnie cebulę odłożyć na bok a mięso partiami obsmażać na rozgrzanym smalcu i przekładać do rondla.
  3. Na końcu na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i dodać do mięsa.
  4. Wlać wino, dodać listki, ziele i dusić wolno około 1,5 godziny.
  5. Pod koniec gdy trzeba oprószyć trochę mąką i rozmieszać dokładnie, chwilę poddusić.
  6. Gdy trzeba doprawić jeszcze do smaku w/w przyprawami.
  7. Podać z ziemniakami lub kluskami śląskimi i ogórkiem kiszonym
  8. Można też dla odmiany usmażyć placki ziemniaczane na średniej patelni i podać z tym gulaszem.
  9. II WERSJA
  10. Zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki, przesmażyć razem. Dodać pokrojone w kostkę mięsko, podsmażyć razem. Dodać sos boloński ze słoika.
  11. Poddusić jeszcze chwilę i doprawić solą lub jarzynką, czosnkiem oraz pieprzem.
  12. Podać z plackiem ziemniaczanym usmażonym na średniej patelni
mięso wino obiad cebula gulasz placki ziemniaczane mięso mieszane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze